Pardubice: CraArt propojil umělce třinácti evropských měst

29.04.2017 13:30

Projekt CreArt, který v uplynulých pěti letech „propojil“ třináct evropských měst, končí. Jeho cílem bylo podpořit kreativitu a umělecké aktivity obyvatel zúčastněných měst a být prostředníkem při navazování vztahů mezi umělci různých zemí i subjektů na umělecké aktivity přímo napojených, ať jsou to galerie, či jiné kulturní instituce. CreArt tak položil základ pro další spolupráci.

Pardubice: CraArt propojil umělce třinácti evropských měst
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Za pět let najezdili organizátoři projektu, který byl spolufinancován EU, více než 28 tisíc kilometrů mezi zúčastněnými městy a zprostředkovaly řadě talentovaných umělců kontakt s tvorbou jejich kolegů, ale také s odbornou i laickou veřejností.

„Právě v těchto kontaktech, v příležitosti vycestovat a vystavovat či tvořit ve zcela odlišném prostředí, v možnosti setkávat se s umělci z jiných zemí, vidím největší přínos tohoto projektu. Takovéto cesty přispívají nejen k rozvoji talentů a navazování osobních kontaktů, ale také k poznávání odlišné kultury, jiného myšlení. Učí toleranci a respektu k názoru druhých, byť diametrálně odlišnému. A to považuji za velmi důležité,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

„CreArt byl jeden z takzvaných měkkých projektů, u nichž lze jen stěží změřit úspěšnost. Přesto si dovolím tvrdit, že oněch téměř pět milionů korun bylo vynaloženo dobře. Nejen v tom, že pardubičtí umělci, kteří se prezentovali v zahraničí, dělali našemu městu dobrou reklamu, ale věřím, že získali neocenitelné zkušenosti a kontakty do budoucna. Díky tomuto projektu se podařilo nastartovat i dotační podporu skrze Program podpory kultury rezidenčních pobytů umělců a architektů, kteří budou tvořit díla na míru pro Pardubice. Projekt CreArt sice končí, ale jeho myšlenka v našem městě pokračuje,“ dodal náměstek primátora zodpovědný za kulturu Jakub Rychtecký. Celkové náklady na pětiletý mezinárodní projekt přesahují tři miliony EUR. Polovina nákladů je hrazena z prostředků EU, druhou polovinu hradí členská města. Pardubice investovaly z vlastního rozpočtu do rozvoje kreativity svých obyvatel a navazování kulturních kontaktů s evropskými městy za pět let zhruba 2,4 miliony korun.

Projekt končí, spolupráce bude pokračovat

Pardubice byly jediným městem České republiky, které se do unikátního projektu umělecké výměny CreArt zapojilo. Vedle Pardubic se v CreArt angažovalo dalších 12 evropských měst: Arad - Rumunsko, Aveiro - Portugalsko, Delft - Holandsko, Harghita - Rumunsko, Kaunas - Litva, Janov - Itálie, Kristiansand - Norsko, Lecce - Itálie, Linec - Rakousko, Valladolid - Španělsko, Vilnius - Litva a Záhřeb – Chorvatsko. V průběhu pěti let se tak kromě společných residenčních pobytů mladých umělců, věnujících se převážně vizuální tvorbě, mohla veřejnost v zúčastněných městech seznámit s tvorbou výtvarníků z různých zemí na čtyřech putovních výstavách (v Pardubicích v roce 2015), ale také se sama zapojit do tvůrčí činnosti.

„V Pardubicích tak například už zcela zdomácněl Evropský den kreativity, jehož cílem je podpořit a upozornit na tvůrčí potenciál obyvatel v menších městech, zdánlivě žijících mimo centra uměleckého a intelektuálního dění. Program CreArt totiž podporoval jak profesionální, tak amatérské činnosti v umělecké a veřejně aktivistické oblasti,“ uvedla koordinátorka projektu Lucie Břízová. „Akcí pro veřejnost ale bylo mnohem víc a hlavně, věříme, že s ukončením projektu budou dále pokračovat, stejně jako spolupráce účastníků projektu. To byl ostatně jeden z jeho cílů. Díky CreArt jsme získali množství kontaktů nejen do zahraniční, ale i na místní odborníky z oboru kultury a umění i umělce samotné a bylo by škoda je dál nevyužít,“ dodala koordinátorka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…