Pardubice: Do kostela sv. Bartoloměje povede rampa, stavbu podpoří dotace

17.05.2020 19:53

Kostel sv. Bartoloměje čekají stavební úpravy, které stávající vstup do objektu přemění na bezbariérový. Práce by měly odstartovat během září tohoto roku a trvat by měly zhruba dva měsíce. Celkové náklady na úpravu této památky vyjdou na téměř 726 tisíc korun, přičemž necelých 600 tisíc korun pokryje dotace města.

Pardubice:  Do kostela sv. Bartoloměje povede rampa, stavbu podpoří dotace
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Kostel sv. Bartoloměje plní veřejnou funkci, pravidelně se zde konají bohoslužby, svatby či křty. Zastupitelé města se proto rozhodli na úpravy, které zajistí bezbariérový vstup do budovy a zpřístupní lidem s handicapem další významný objekt města, uvolnit z Programu podpory bezbariérovosti částku ve výši 585 tisíc korun. Tato pozdně gotická památka je navíc součástí Městské památkové rezervace, veškeré úpravy proto budou prováděny tak, aby nedošlo k narušení charakteru a hodnoty objektu, který je navíc zapsán v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ČR,“ informuje o plánované úpravě objektu náměstek primátora zodpovídající za sociální oblast Jakub Rychtecký s tím, že zbylé náklady z celkové částky zhruba 726 tisíc korun uhradí Římskokatolická farnost – arciděkanství Pardubice.

Stávající schodiště bude rozebráno a stejně tak bude odstraněna také okolní dlažba, přičemž původní prvky budou znovu využity při výstavbě nového vstupu. „Schodiště i rampa budou provedeny z masivních kamenných prvků, které byly vybrány tak, aby svou texturou, barvou i pevností odpovídaly těm původním, jež budou do stavby zpětně opět zakomponovány. Práce se sice dotknou také okolní dlažby, ve které je ztvárněna kamenná mozaika, ta však zůstane zachována a chodník bude uzpůsoben tak, aby výškově navazoval na celkovou úpravu vstupu do objektu,“ dodává náměstek Rychtecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…