Pardubice: Kraj ušetřil na hale na Dašické. Kolik a za jakou cenu?

25.09.2011 8:25

Nová sportovní hala na Dašické ulici v současnosti hýbe pardubickou, především sportovní veřejností. Hlasitě vyjadřovaná nespokojenost některých sportovních klubů s vybavením haly byla rázně utnuta panem hejtmanem Martínkem.

Pardubice: Kraj ušetřil na hale na Dašické. Kolik a za jakou cenu?
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Dle jeho slov byla hala od samého počátku koncipována jako tělocvična pro žáky gymnázií a širokou veřejnost a nikdy neměla být halou pro vrcholový sport. Pan hejtman současně neopomněl pochválit kraj za to, že na projektu ušetřil 30 milionů korun ve prospěch (sportujících) občanů Pardubic a zvedl i varovný prst, aby tyto ušetřené prostředky neskončily v „tunelu". Netuším, zda má pan hejtman obavy z nehospodárného jednání města, nebo jestli je jen odpůrcem uvažovaného zahloubení dopravy na náměstí Republiky, a nehodlám o tom polemizovat. Ráda bych však uvedla na pravou míru ostatní prohlášení.

Je pravdou, že v žádosti o dotaci, kterou Pardubický kraj podal na regionální radu (a kterou už nemohlo město nijak kontrolovat), je obsahem projektu výstavba „sportovní haly se zázemím pro sálové sporty v rámci školní výuky a mimoškolních a volnočasových aktivit". Z žádosti tak vypadla zmínka o tom, že by hala měla sloužit k soutěžním zápasům sportovních klubů futsalu, florbalu, basketbalu, volejbalu a házené, jak se to objevuje ve smlouvě o účasti projektu v integrovaném plánu rozvoje města, kterou v roce 2009 uzavřelo město a kraj. I přesto, že kraj tuto větu ze žádosti vypustil, už v průběhu stavby jednal se sportovními kluby o jejich působení v hale. Přitom jim však paradoxně a pro mě nepochopitelně házel klacky pod nohy. Jak jinak si vysvětlit nákup nevyhovujících florbalových mantinelů či výsledkové tabule přesto, že kluby na své požadavky včas upozorňovaly a byly se na pořízení vhodných zařízení i ochotny finančně podílet? Přijde mi to hořce úsměvné stejně jako hra s čísly a historickými fakty, které předvedl pan hejtman. Pokud totiž hovoří o úspoře 30 milionů, vychází z úplně původních nákladů na skutečně multifunkční halu, o nichž jsme se s krajem bavili před přijetím jeho projektu do IPRM. V žádosti o dotaci, jejímž obsahem je i aktuálně krajem a panem hejtmanem používaná specifikace haly, se však už objevuje částka 43 milionů, přičemž skutečně přiznaná dotace nakonec činí 37 milionů korun.

Porušil tedy kraj záměrně dohodu? Nebo ušetřil občanům sídelního města kraje podstatně méně peněz, než tvrdí? A byly tyto úspory žádoucí, nebo město připravily o moderní halu, kterou by mohli využívat děti i sportovci všech úrovní? To ať každý posoudí sám. Já mohu slíbit jen to, že se osobně zasadím o to, aby všech 6 milionů ušetřených krajem bylo využito co nejsmysluplněji.

Štěpánka Fraňková
primátorka města Pardubice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Mesto-pardubice.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…