Pardubice: Mladí chemici budou bojovat o titul mistra chemie

08.04.2018 9:31

Periodická soustava prvků? Pro někoho horor, pro někoho denní chléb a nejlepší přítel. Žáci základních škol, kteří se ve středu sešli v ABC klubu v Pardubicích, mají chemické prvky „v malíku“. Slavnostně zde byl totiž vyhlášen 11. ročník regionálního kola soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika České republiky.

Pardubice: Mladí chemici budou bojovat o titul mistra chemie
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Soutěž vznikla v roce 2006 ve spolupráci Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích a společnosti Synthesia. Mladý chemik se brzy rozrostl nad rámec Pardubického kraje a v současné době probíhá již šestým rokem celostátně.

V našem regionu, který čítá Pardubický, Královéhradecký, Středočeský, Liberecký kraj a Kraj Vysočina v letošním roce soutěžilo více než 5000 žáků ze 158 základních škol. V celostátním měřítku se soutěže zúčastnilo 15 tisíc žáků z 602 škol. Vyvrcholením soutěže bude celostátní finále jednotlivců 12. června 2018 v Pardubicích.

„Projít sítem více než pěti tisíc žáků a dostat se až na vyhlášení regionálního kola je velký úspěch. Věřím, že všechny talentované mladé chemiky, kteří se dostali do nejužšího výběru, by manažeři a ředitelé velkých chemických firem rádi zaměstnali už teď,“ řekl s úsměvem radní pro školství Bohumil Bernášek. „Všem žákům přeji, aby je v budoucnu čekala úspěšná kariéra a práce, která je bude bavit,“ dodal radní.

„Tato soutěž jde trochu proti proudu a snaží se udělat z chemie něco, co je zajímavé a přitažlivé a není nejodpornějším předmětem na základní škole,“ uvedl ředitel Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích Jan Ptáček, který zároveň poděkoval partnerům akce. „Rád bych poděkoval partnerům, protože nám stále věří, že tato akce má smysl. Pro ně je to vize na dlouhou dobu, než někteří žáci dojdou k názoru, že chtějí jít studovat chemii na střední školu, případně vysokou a poté pracovat v chemickém průmyslu. Proto si vážíme toho, že si naši partneři uvědomují, že tato investice do budoucnosti je důležitá,“ dodal Jan Ptáček.

Do národního finále se probojovalo čtyřicet nejlepších žáků ze všech koutů republiky. Z Pardubického kola postoupilo 6 finalistů. Vítěz se stane žákovským mistrem ČR v chemii pro rok 2018.

Výsledky regionálního kola:
1. místo – Vít Pavlík, ZŠ Wolkerova Havlíčkův Brod
2. místo – Tereza Vomáčková, ZŠ Masarykova Polička
3. místo – Markéta Zavoralová, ZŠ Masarykova Polička
4. místo – Filip Brázda, ZŠ Kameničky
5. místo – Libor Kozák, ZŠ Pečky
6. místo – Lucie Popelková, ZŠ Masarykova Polička

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…