Pardubice: Nový letištní terminál postaví EBA, o způsobu financování se teprve rozhodne

01.10.2015 17:46

Stavitelem nového terminálu pardubického letiště bude akciová společnost EBA, nikoliv samotní akcionáři – dvoutřetinový vlastník město Pardubice a třetinový vlastník Pardubický kraj. Vyplynulo to ze společného jednání radních města a kraje, které dalo zelenou pokračování již schváleného projektu. Otázka, jakým způsobem bude výstavba financována, je dosud stále otevřená.

Pardubice: Nový letištní terminál postaví EBA, o způsobu financování se teprve rozhodne
Foto: Pardubice-letiště
Popisek: Pardubice-letiště

„Radní Pardubic i kraje dali na společném jednání jasnou a pro město zásadní informaci, že podpoří výstavbu nového terminálu. Limitní je pro nás rovněž maximální cena, kterou nedávno odsouhlasilo i představenstvo společnosti East Bohemian Airport. Investice, včetně příjezdové komunikace, nesmí překročit projektovou cenu 300 milionů korun,“ sdělil náměstek primátora a zároveň zástupce města v představenstvu EBA Jan Řehounek, podle něhož zatím není zcela definováno financování celé akce. „Varianty jsou zatím otevřené. Rozhodujeme se, jaký bude podíl cizích a vlastních zdrojů, respektive zda bude navýšen limit směnečného programu, nebo zda zůstane stejný a o potřebné zbývající náklady se podělí oba akcionáři dle podílu akcií,“ upřesnil náměstek Jan Řehounek.

„Varianty úspor, kterých lze na projektu dosáhnout, jsem na společném jednání radním města i kraje odprezentoval. Patří mezi ně například menší počet parkovacích míst, úspory ve vybavení některých prostor či setrvání vedení společnosti EBA ve stávajících kancelářích. Zároveň však hodláme terminál postavit tak, aby bylo možné ho kdykoliv rozšířit a přizpůsobit ho aktuálním potřebám,“ vysvětlil předseda představenstva Pavel Svoboda.

Výsledek výběrového řízení chceme znát na jaře 2016

Nová ředitelka letiště Hana Šmejkalová je nyní pověřena vedením všech potřebných jednání. „Výběrové řízení je třeba vyhlásit co nejdříve, proto bude paní ředitelka komunikovat jak s firmou, která zajišťuje administraci veřejné zakázky, tak bude řešit financování i veškerá jednání ohledně stavebního povolení atp. Abychom předešli zbytečným zdržením, chceme znát vítěze výběrového řízení nejlépe již na jaře příštího roku,“ dodal náměstek Jan Řehounek s tím, že ředitelka letiště Hana Šmejkalová zároveň připraví pro rady kraje i města komplexní zprávu týkající se výstavby i ekonomického výhledu pro nejbližší roky. Dokumenty budou radním předloženy již na přelomu října a listopadu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…