Pardubice: Radnice ocenila další nadané žáky a studenty

19.11.2022 16:02 | Tisková zpráva

Celkem 168 nadaných žáků a studentů si tento týden převzalo ocenění za své úspěchy v okresních, krajských či celorepublikových a mezinárodních soutěžích.

Pardubice: Radnice ocenila další nadané žáky a studenty
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Ceny v podobě pamětního listu a finanční odměny si vybraní žáci a studenti převzali z rukou náměstka primátora pro školství Jakuba Rychteckého a předsedy Komise pro výchovu a vzdělávání při RmP Františka Němce, a to v prostorách auly Univerzity Pardubice.

Ocenění byla rozdělena mezi 137 žáků ze základních, základních uměleckých škol a nižších gymnázií a 31 studentů středních škol. „Je nutné pomáhat slabším, ale nesmíme zapomínat na podporu talentu a nadání, kterého je v pardubických školách podle dosahovaných výsledků spousta. Děkuji všem dětem, jejich rodičům, ale i pedagogům a ředitelům škol, že s tímto nadáním pracují, protože talent sám o sobě nestačí, je třeba na něm dlouhodobě pracovat. Žáci a studenti pardubických škol dosáhli vynikajících úspěchů v nejrůznějších oblastech vzdělání, jako je například chemie, matematika, cizí jazyky, robotika, ale i v uměleckých oborech, a zaslouží si ocenění v podobě symbolické finanční odměny. Rozdělili jsme mezi ně téměř 200 tisíc korun, věřím, že to pro ně bude motivace do budoucna,“ podotýká první náměstek primátora zodpovědný mimo jiné za oblast školství a rozpočet Jakub Rychtecký s tím, že město bude chtít v podpoře talentovaných žáků i v dalších formách pokračovat také v dalších letech.

Žáci a studenti se zapojili do soutěží astronomie, geologie, cizojazyčných soutěží a své síly poměřili s ostatními také v soutěžích zaměřených na programování. Mezi oceněnými však nejsou zastoupeni pouze jednotlivci, mládeži není cizí ani spolupráce v kolektivu či pomoc člověku v nesnázi. „Cenu Fair play si za pomoc vysílenému a dezorientovanému pánovi na vozíčku odnesl Ondřej Vorlíček ze ZŠ Polabiny Prodloužená. V rámci oceňování nezapomínáme i na morální hodnoty. Dobré příklady táhnou a i mezi žáky škol můžeme najít vzory pro ostatní,“ upozorňuje Rychtecký.

Školy mají možnost nominovat své nadané žáky a studenty pravidelně na konci školního roku nebo během měsíce září, o oceněných pak rozhoduje Rada města Pardubic, a to na základě doporučení Komise pro výchovu a vzdělávání. „Kritériem je jednak umístění na předních místech v okresních, krajských, národních nebo mezinárodních soutěžích a olympiádách, jejichž vyhlašovatelem je především Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, oceněni jsou také žáci a studenti, kteří se významným způsobem podíleli na reprezentaci města v soutěžích na celorepublikové a mezinárodní úrovni,“ informovuje o průběhu hodnocení předseda Komise pro výchovu a vzdělávání František Němec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…