Pardubice: Socha Chemika bude nově dohlížet u univerzitního kampusu

06.04.2020 19:53

Kovová plastika Chemika, která byla od roku 1978 umístěna na Palackého třídě, se přesune před Fakultu chemicko-technologickou (FChT) Univerzity Pardubice.

Pardubice: Socha Chemika bude nově dohlížet u univerzitního kampusu
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Jejím vlastníkem navíc již není město Pardubice, jak tomu bylo doposud, ale nejstarší fakulta Univerzity Pardubice, která toto umělecké dílo z ateliéru akademického sochaře Luboše Moravce obdržela od radnice formou daru.

„Umístění plastiky Chemika na Palackého třídě dávno ztratilo své opodstatnění, zejména v souvislosti s přesunem Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice z náměstí Čs. legií do univerzitního kampusu na Stavařově v roce 2009. Tím, že plastika bude zasazena do nového kontextu, tak aby byla studentům fakulty opět v bezprostřední blízkosti, získá zpět svou symboliku. Pro formu daru univerzitě jsme se rozhodli i z toho důvodu, že náklady na přemístění a s nimi spojené zrestaurování díla hradí Fakulta chemicko-technologická, která zafinancovala také zhotovení nového podstavce plastiky a garantuje nám, že bude rovněž zajišťovat následnou a odbornou péči o toto unikátní umělecké dílo,“ podotýká náměstek primátora Jakub Rychtecký s tím, že hlavní podmínkou předání plastiky bylo její umístění ve veřejném prostoru.

Původně se plastika sedícího vědce s molekulovým modelem v pravé ruce nacházela na Palackého třídě, v místě, kde nyní slepě ústí ulice Havlíčkova. Své nové zázemí nalezne v ulici Studentská, konkrétně před budovou děkanátu FChT, kam podle vyjádření děkana Fakulty chemicko-technologické tematicky patří. „Jsme nesmírně potěšeni tím, že se vedení města rozhodlo věnovat tuto plastiku naší instituci jako připomenutí významného výročí vysokého školství v Pardubicích. Letos oslavíme 70 let, proto vnímáme darování díla jako symbolické vyjádření vzájemné spolupráce mezi oběma stranami. Pardubice jsou městem chemie, kovová plastika Chemika je unikátním dílem tohoto druhu a ve městě zatím jediná, proto návaznost na vzdělávání v našem městě a regionu je zřejmá,“ konstatuje děkan FChT Petr Kalenda. Podle jeho slov bude dílo odborně zrestaurováno v dílně uměleckého kováře Karla Bureše. „Chemik – Atomový vědec bude upevněn na veřejně přístupném místě před naší fakultou na univerzitním náměstí, které je pomyslným srdcem celé univerzity. Nový podstavec válcovitého tvaru bude opatřen pamětní deskou, která bude připomínat propojení přátelství a spolupráce mezi městem a univerzitou. Slavnostní odhalení plastiky plánujeme v průběhu tohoto roku dle možností společenského dění. Tento akt se tak stane symbolickým startem celé řady akcí a oslav spojených s letošním 70. výročím vysokého školství v našem městě,“ doplňuje děkan Petr Kalenda s tím, že plastika se v současné době nachází v úschově univerzity.

Akademický sochař Luboš Moravec, který by 10. dubna oslavil 95 let, se věnoval především volné tvorbě. Mezi jeho díla patří, kromě Chemika, sochy Předkové či Jezdci z Apokalypsy. Svá díla realizoval jak v kovu, tak kameni a ve spolupráci se svou ženou Janou vytvořil zcela nový postup při konečném opracování povrchů kovů, takzvanou techniku metalizace, která je pro jeho tvorbu typická. Za dobu svého působení vystavoval v mnoha galeriích u nás i po celém světě, například v Národní galerii Praha, Krajské galerii Hradec Králové, galeriích v Norimberku, Stockholmu, Oslu, Terezíně, Mnichově, Berlíně, Lisabonu, Londýně, Budapešti nebo také v Pekingu a Tokiu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…