Pardubice: Studánecký les se mění v příjemné místo

30.05.2017 18:10

Studánecký les na okraji Pardubic se mění ze zarostlého porostu na místo lákající k příjemné rekreaci. S podporou Evropské unie zde město, v souladu se svou koncepcí posílení rekreačního potenciálu městských lesů, dokončilo první etapu projektu regenerace lesa. Z celkových nákladů 1,74 milionu korun pokryla dotace 93 procent.

Pardubice: Studánecký les se mění v příjemné místo
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

„Studánecký les je, zřejmě i pro svou blízkost sídlišti Dubina, dlouhodobě vyhledávaným místem pro sport i relaxaci pardubických obyvatel. Proto jsme se s posílením rekreační funkce městských lesů rozhodli začít právě zde. Projekt je rozdělen do čtyř etap, když cílem první bylo upravit stávající stezky pro návštěvníky do stavu, kdy by je mohli každodenně využívat pro svůj aktivní odpočinek,“ řekl náměstek primátora zodpovědný za životní prostředí Jiří Rozinek.

Práce začaly koncem loňského roku. Les, který na jedné straně sousedí se Slovany a Dubinou a na druhé se Spojilem, byl očištěn od náletových dřevin a podrostů podél cest, rekonstrukce se dočkal také trubní propustek mostku. Studánecký les, který má rozlohu zhruba 8,8 hektaru, byl do nedávna protkán sítí pouze vyšlapaných či vyježděných stezek. „Úpravy mají nejen rekreační význam, ale mají také přispět k ozdravení lesa. Za deštivého počasí a v zimním období jsou vyšlapané stezky špatně schůdné, což vede ke zbytečnému zvětšování vyšlapaných ploch a tím i k poškozování kořenového systému,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Miroslav Míča. Dnes les křižuje zhruba 1100 metrů „nových cest“, neboť na místě vyšlapaných tras vznikly tři přírodní stezky kryté štěrkem a šotolinou. „Pro větší pohodlí uživatelů byl podél upravených cest doplněn mobiliář, přibyly koše na odpadky i psí exkrementy a stojany na kola. Na třech místech byly v rámci projektu instalovány stoly s lavičkami,“ dodal Miroslav Míča.

Život ve Studáneckém lese se nezastavil ani během prací

Projekt přeměny lesa vznikl na základě studie, do jejíž přípravy městský obvod zapojil obyvatele přilehlých lokalit. Celkové náklady na 1. etapu projektu činily 1,737 milionu korun. Téměř 119 tisíc korun uvolnilo z vlastního rozpočtu město, zbytek, tedy asi 1,618 milionu, pokryla dotace z Programu rozvoje venkova.

Život ve Studáneckém lese se nezastavil ani během prací na projektu. Klub orientačních běžců OK Lokomotiva Pardubice zde vyznačil takzvaný areál pevných kontrol pro orientační běh s 23 stanovišti. Doplnil ji podrobnou mapou pro orientační běžce, na níž jsou vyznačeny tři různě obtížné trasy. Na počátku roku byl ve Studáneckém lese z iniciativy městského obvodu instalován také mobiliář, pořízený mimo dotační program a vyrobený ze dřeva, které bylo ve Studáneckém lese vytěženo. Jeho součástí je vedle laviček, stolů či označníků cest také lesní altán, sloužící k příležitostnému odpočinku a setkávání uživatelů lesa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

10:28 Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

V pátek 17. května od 18 hodin do půlnoci budete mít znovu příležitost projít si galerie, muzea a da…