Pardubice: V příštím roce se poprvé otevře šestý ročník Montessori výuky

21.12.2018 13:01

V Základní škole Pardubice-Polabiny I od nového školního roku poprvé otevřou šestý ročník zaměřený na výuku žáků formou Montessori metody. Navýšení kapacity školy, při níž v současné době funguje pouze první stupeň tohoto typu vzdělávání, radní města schválili na svém pondělním jednání.

Pardubice: V příštím roce se poprvé otevře šestý ročník Montessori výuky
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Pardubice již podaly na stavební úřad dokumentaci pro územní rozhodnutí a stavební povolení na rekonstrukci pavilonu D v ZŠ Erno Košťála na Dubině, kde by v roce 2020 měla vzniknout samostatná základní škola Montessori zahrnující jak první, tak nově i druhý stupeň výuky. Vzhledem k zájmu rodičů o Montessori vzdělávání však město hledalo způsob, jak šestý ročník otevřít již ve školním roce 2019/2020.

„V současné době musí žáci po ukončení pátého ročníku přestoupit, buď do běžných tříd, či na gymnázia, nebo školy s rozšířenou výukou jazyků. Rádi bychom do doby, než bude otevřena samostatná ZŠ Montessori, dětem zajistili kontinuitu vzdělávání, proto jsme se rozhodli, že šestý ročník Montessori výuky bude otevřen již pro školní rok 2019/2020 ještě v prostorách ZŠ Pardubice-Polabiny I. Podmínkou bylo navýšení kapacity této školy, které bylo odsouhlaseno radními města a Krajskou hygienickou stanicí Pardubice, nyní podáváme žádost na krajský úřad,“ podotýká náměstek primátora pro školství Jakub Rychtecký.

Rekonstrukce ZŠ Erno Košťála

Všechny stávající Montessori třídy v ZŠ Pardubice-Polabiny I pak budou přesunuty do rekonstruovaného pavilonu D v ZŠ Erno Košťála, kde budou postupně otevírány zbývající třídy druhého stupně. „V prvním roce fungování tak bude v nové škole poprvé otevřen také sedmý ročník, každý následující rok by se postupně otevřely ročníky osmý a devátý. Vzhledem k tomu, že ZŠ Erno Košťála má nově rekonstruovanou kuchyň a jídelnu s dostatečnou kapacitou, je zajištěno i stravování žáků a personálu školy. Z pohledu investičních i budoucích provozních nákladů je to jednoznačně nejefektivnější řešení,“ dodává náměstek Rychtecký s tím, že zastupitelstvo na svém zářijovém jednání spolu se záměrem zřídit samostatnou ZŠ Montessori zároveň schválilo úkol vyčlenit peníze, aby mohla být zahájena potřebná rekonstrukce v areálu ZŠ Erno Košťála. Odhadované náklady v úrovni zpracovávané studie na rekonstrukci Základní školy Montessori na Dubině přitom dosahují výše přibližně 45,5 milionů korun včetně DPH. Nová škola bude disponovat kapacitou 200 žáků.

Po přesunu Montessori tříd do rekonstruovaného pavilonu D navíc dojde v ZŠ Pardubice-Polabiny I k navýšení celkové kapacity školy, takže v případě potřeby zde bude možné otevřít jednu první třídu navíc, a pokrýt tak chybějící kapacitu míst pro žáky, kteří mají tuto školu jako spádovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…