Pardubice: Veletrh sociálních služeb se rozběhne za pěstouny

10.08.2019 18:16

Pardubický park Na Špici se od soboty stane útočištěm všech milovníků sportu a na devět dní se opět promění ve Sportovní park Pardubice. Pro návštěvníky je kromě nejrůznějších aktivit připraven bohatý doprovodný program. Ani letos nemůže chybět již jako tradiční součást Veletrh sociálních služeb, který se uskuteční ve středu 14. srpna a zábavnou formou ve fanzóně, srdci sportovního parku, představí nejrůznější druhy sociálních služeb i ve spojení se sportem.

Pardubice: Veletrh sociálních služeb se rozběhne za pěstouny
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Letos bude součástí veletrhu také Běh za pěstouny aneb Hledáme rodiče, který pořádají Služby pro pěstouny Oblastní charity Pardubice. Podle statistik Pardubického kraje vyrůstá až 250 dětí v ústavní péči, která však přes veškerou snahu nedokáže plně nahradit fungování rodiny,“ vysvětluje náměstek primátora pro sport, sociální politiku a zdravotnictví Jakub Rychtecký, který se běhu osobně zúčastní. Podle slov náměstka je navíc Běh za pěstouny ideální příležitostí pro ty, kteří by se v budoucnu ke stávající základně 35 pěstounských rodin v kraji chtěli připojit. Pořadatelé chtějí tímto během navíc upozornit na problém malého počtu pěstounů v regionu, běh se tak stane i jakýmsi symbolickým náborem pěstounů nových. Potenciální zájemci o pěstounství zde navíc mohou nasbírat řadu cenných rad, jež jim z pódia předají dlouhodobí pěstouni. „Registrace k absolvování trati dlouhé zhruba 1,3 kilometru bude možná od 10 do 15 hodin, vybíhat se bude o půl hodiny později s tím, že startovné je dobrovolné,“ informuje Michaela Stránská z odboru sociálních věcí pardubického magistrátu. Výtěžek z této akce bude využit na volnočasové aktivity pro děti klientů Služeb pro pěstouny, příměstský tábor, respitní pobyty a pokryje třeba i náklady spojené s nejrůznějšími výlety pro děti.

„Kromě běhání čeká na návštěvníky také celodenní bohatý program, který jsme připravili ve spolupráci s poskytovateli sociálních a souvisejících služeb sdružených v komunitním plánování města, ukázka techniky dobrovolných hasičů prvního pardubického obvodu, soutěže pro děti, ukázky znakovacích technik, zážitkové semináře, hry pro zdravé i handicapované či poradna pro celiaky,“ shrnuje program Veletrhu Michaela Stránská.

Druhou novinkou je bezplatné preventivní vyšetření dětí a jejich nohou. „V loňském roce jsme pro žáky našich prvních tříd spustili projekt Zdravá dětská noha, na kterém spolupracujeme s Hamzovou léčebnou pro děti a dospělé v Luži a jehož cílem je diagnostikovat funkční vady dětských nohou. Včasné zachycení špatného vývoje chodidel, který pak způsobuje řetězení dalších zdravotních problémů, jako například problémy s páteří, je tou nejlepší prevencí. Rodiče tak mají jedinečnou příležitost během několika málo minut s použitím moderních technologií nechat nohy svých dětí preventivně vyšetřit přímo v parku Na Špici v rámci Veletrhu sociálních služeb a dostat cennou radu, jak dále postupovat. Někdy stačí pořídit vhodnou obuv s vložkami, jinde je třeba absolvovat s dítětem návštěvu u odborného lékaře, cvičit a podobně,“ objasňuje náměstek Jakub Rychtecký.

Program Veletrhu sociálních služeb s podtitulem Žijeme v pestrém světě, odstartuje v 10 hodin a potrvá až do 16 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…