Pardubice: Zastupitelé schválili rozsáhlou změnu územního plánu

21.12.2017 16:04

Zastupitelé Pardubic schválili XVII.b změnu Územního plánu města Pardubice. Jedná se o jednu z nejrozsáhlejších změn v době platnosti současného územního plánu týkající se pozemků po celém správním území města, s výjimkou katastrálního území Drozdice a Hostovice. Pořizování změny trvalo pět let.

Pardubice: Zastupitelé schválili rozsáhlou změnu územního plánu
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

„Pořizování změn územního plánu je složitý proces a to, že trvá i několik let, není neobvyklé. XVII.b změna je jednou z nejobsáhlejších v historii platného územního plánu, obsahuje téměř stovku návrhů. Vedle žádostí o změnu územního plánu také opravuje 23 zřejmých nesprávností v ÚP. U každého návrhu se posuzovalo, zda je v souladu s právními předpisy, byl projednán s dotčenými orgány ve společném jednání, od hygieny a krajského úřadu až po různá ministerstva a další státní úřady, a s veřejností poté i ve veřejném projednání,“ řekla Helena Dvořáčková, náměstkyně primátora, do jejíž gesce územní plánování spadá.

Změna XVII.b mimo jiné vymezuje nové plochy pro bydlení v severozápadní části Rosic – Kréta, na severním okraji Doubravic, ale i v dalších částech města. Dále jsou řešeny především nové lokality pro výrobu, občanskou vybavenost či dopravu – například dopravní napojení areálu pardubické nemocnice.

Územní plán obce je vyhotovován na základě stavebního zákona. Stanoví základní koncepci rozvoje území obce, ochrany jeho hodnot, jeho plošného a prostorového uspořádání, uspořádání krajiny a koncepci veřejné infrastruktury. Vymezuje zastavěné území, plochy a koridory, zejména zastavitelné plochy a plochy vymezené ke změně stávající zástavby, obnově nebo opětovnému využití znehodnoceného území pro veřejně prospěšné stavby, pro veřejně prospěšná opatření a pro územní rezervy, Zároveň stanoví podmínky pro využití těchto ploch a koridorů. Jeho závaznou část, například funkční využití ploch, lze změnit změnami územního plánu. Pardubice během 15 let pořizovaly nebo pořizují dvacatery změny územního plánu, zároveň je pořizován nový územní plán, který by měl být hotov do roku 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

13:05 Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

Smíchovská lávka, jejíž část loni Mladá Boleslav zachránila před sešrotováním, je nyní oficiálně maj…