Pardubice v mobilu nově nabízí také mapu kriminality

19.07.2021 17:03

Na občany, kteří využívají čerstvě spuštěnou mobilní aplikaci Pardubice v mobilu, čeká několik novinek. Jednou z nich je například mapa kriminality, která se „schovává“ pod dlaždicí Mapy, a doplněno v aplikaci bylo také hlášení městského rozhlasu.

Pardubice v mobilu nově nabízí také mapu kriminality
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Snažíme se občanům prostřednictvím aplikace poskytnout maximum informací, které by jim mohly být nějakým způsobem užitečné. Mapa kriminality by mohla být právě jednou z nich, jelikož díky ní občané zjistí, kde dochází k přestupkové a trestné činnosti, případně k jakému porušení zákona došlo a jak byl přestupek či trestný čin řešen. Občané budou mít k dispozici nejvýznamnější události, které Městská policie Pardubice řešila za posledních 24 hodin, poté jsou tyto informace aktualizovány. Jednotlivé události jsou v aplikaci zobrazeny samozřejmě bez osobních údajů, je zde zmíněn typ události, tedy zda se jedná o trestný čin přestupek či ostatní, dále je zde uveden způsob řešení, jako například předání události Policii České republiky nebo vypsání blokové pokuty, a nechybí zde ani datum, čas a místo události. Věřím, že každý obyvatel města tuto novinku uvítá, jelikož díky ní bude informován o tom, co se v jeho okolí děje,“ popisuje jednu z inovací městské mobilní aplikace náměstek primátora Petr Kvaš.

Přibylo i hlášení městského rozhlasu

S mapou kriminality v aplikaci přibyla také možnost zobrazit si hlášení městského rozhlasu, které je umístěno v sekci Úřad. Obyvatelé navíc mohou využít možnosti notifikace, která je upozorní na nově zveřejněné hlášení. „Výhodou je i možnost vyselektovat si tato hlášení po jednotlivých městských obvodech, takže si občané mohou vybrat, u které městské části si notifikace aktivují. Každý občan si tato upozornění může nastavit na míru nejen v případě městského rozhlasu, ale také při zveřejňování dalších informací v aplikaci, jako jsou nové tiskové zprávy a aktuality či novinky v kalendáři akcí, vyhlášené ankety nebo nové položky vyvěšené na úřední desce magistrátu,“ dodává náměstek Kvaš.

Mezi nejvíce využívanou službu aplikace přitom patří stream z městského kamerového systému. Veřejnosti je zde zpřístupněno celkem 10 kamer, které prošly testem proporcionality.

Anketa

Jedete letos na zahraniční letní dovolenou?

hlasovalo: 8351 lidí

„Veřejnost se na nás často obrací s dotazem, proč není v aplikaci umožněn stream z většího počtu kamer. Město při zveřejňování záběrů muselo pečlivě zvážit, které kamery dát do oběhu a které nikoli, v případě každé kamery jsme provedli test proporcionality, v jehož rámci je posuzován poměr práva na informovanost občanů o dopravní situaci a ochrany osobních údajů. Z více než devadesáti kamer tímto testem prošlo jedenáct, v jejichž případě není možné identifikovat obličeje lidí či SPZ vozů. Veřejnost má k dispozici stream z deseti kamer, záběry z té jedenácté monitorující křižovatku ulic Sukova a Hradecká budou v aplikaci přístupné po dokončení rekonstrukce střechy objektu, na kterém je kamera umístěna,“ podotýká náměstek Kvaš.

Může se také stát, že stream z některé kamery zčerná. V takovém případě se nejedná o technické potíže, nýbrž o situaci, kdy byla kamera operátorem zazoomována a mohlo by dojít k porušení zákona na ochranu osobních údajů.

Radnice spustila novou mobilní aplikaci Pardubice v mobilu na začátku letošního roku s cílem umožnit veřejnosti mít po ruce ty nejaktuálnější informace zveřejňované na webu města. Její používání je intuitivní, uživatelé se k vyhledávaným údajům dostanou skrz rozcestník s ikonami a u vybraných témat si mohou nastavit zmíněné zasílání upozornění. Kromě aktuálních informací nejen o dopravě či novinkách a chystaných akcích jsou v aplikaci zveřejňovány také informace spojené s MHD a pocitová mapa, je možné zde využít také online rezervační systém či průvodce města s možností zobrazení daného bodu na mapě. V současné době se hranice uživatelů blíží již 7 tisícům, každého další uživatele radnice vítá.

Aplikace pro iOS i Android je zdarma ke stažení v App Store (ZDE) a Google Play (ZDE) nebo prostřednictvím univerzálního QR kódu, který je stejný pro obě platformy.

QR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…