Pardubická radnice už po třinácté podpoří Tibet

09.03.2015 10:05

Exotická vlajka Tibetu zavlaje i letos na pardubické radnici. Město se 10. března už po třinácté připojí k podpoře potlačovaného tibetského lidu. 10. březen je Mezinárodním dnem Tibetu a prostřednictvím kampaně “Vlajka pro Tibet” si i v České republice připomeneme 56. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci, které bylo násilně potlačeno armádou Čínské lidové republiky.

Pardubická radnice už po třinácté podpoří Tibet
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

„V Tibetu jsou potlačována lidská práva – Čína pokračuje v převýchovných kampaních proti dalajlámovi, redukuje počty mnichů v klášterech a podobně a proti tomuto jednání je potřeba se symbolicky postavit. Václav Havel kdysi vtiskl České republice obraz země, která je principiálním ochráncem lidských práv, a tento vzkaz je nutné upevňovat. Jsem proto velmi rád, že Rada města Pardubic se jasně vyjádřila pro podporu národní identity Tibetu vyvěšením vlajky i v letošním roce,“ uvedl pardubický primátor Martin Charvát.

Armáda Čínské lidové republiky násilně obsadila Tibet v 50. letech 20. století. Následně byla Tibeťanům omezena základní práva na svobodu vyjadřování a pohybu, byly ničeny kláštery a národní památky a z Tibetu se stala vojenská základna. Čínská perzekuce vedla k lidovému povstání, které vypuklo ve Lhase 10. března 1959. Čínská armáda během povstání zabila přes 80 000 lidí, další byli vězněni a mučeni. Kolem 200 tisíc lidí z Tibetu uprchlo.

Celosvětová kampaň na podporu Tibetu pak vznikla v polovině 90. let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v této oblasti. Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996, Pardubice pak od roku 2003. V posledních letech se ke kampani hlásí stovky měst, obcí i institucí v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…