Paroubek: Kádrování od Kalouska s tunou másla na hlavě je zábavné

24.05.2010 17:41

Vyostřenost letošní předvolební kampaně je způsobena tím, že tak významné volby tady od roku 1990 nebyly. Jako přelomové je v rozhovoru pro Deník vnímá předseda ČSSD Paroubek.

Paroubek: Kádrování od Kalouska s tunou másla na hlavě je zábavné

Před volbami proti sobě stojí koncepty sociální demokracie a české pravice. „Voliči rozhodnou, jaký charakter státu tu bude, zda stát postavený na solidaritě zdravých s nemocnými, mladých se starými, úspěšných s méně úspěšnými, nebo společnost postavená na extrémním individualismu, sobectví," říká pro Deník první muž sociální demokracie Jiří Paroubek.

Jeho strana má strategickou spolupráci s německými, rakouskými i slovenskými sociálními demokraty, přesto ji místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nazývá zdivočelou, agresivní a neokomunistickou.

„Samozřejmě i tak je možné říkat, že jsme neokomunisté. Ale já panu Kalouskovi také nepřipomínám, že byl členem lidové strany za starého režimu. Nevím, co z toho pro sebe vyvozuje. Takovéto kádrování od člověka, který má tunu másla na hlavě, je skutečně zábavné," reaguje na Kalouskovy výpady předseda ČSSD.

Třinácté důchody nespolykají tolik jako předražená sanace ekologických škod

Podle Paroubka nepředstavuje třináctý důchod jako jednorázový výdaj ve výši šest až sedm miliard korun problém, protože představuje jen půl procenta z celkových výdajů 1200 miliard korun. Podle něj naopak pravice zakrývá, že chce vydat na církevní restituce pět miliard ročně, na sanaci ekologických škod 110 miliard, ačkoli reálná částka je zhruba poloviční.

ČSSD plánuje provést v případě volebního úspěchu audity všech ministerských smluv nad milion korun. Chce zřídit úřad, který by centralizoval vypisování státních zakázek. Určitě zavede elektronické aukce. „Všechno je proveditelné, pokud lidé chtějí. Společnost Krajská zdravotní, která v Ústeckém kraji sdružuje pět nemocnic, měla za rok 2008 ztrátu 180 milionů, loni zisk přes sto milionů. Přestalo se prostě krást. Předražené zakázky ze západní Evropy začaly vyřizovat zdejší firmy, včetně chráněných dílen," věří Paroubek.

Diktátor a loutka marketingových poradců nejde dohromady

Nebývale vyhrocená kampaň, v níž jde často o souboj negativních hesel, může vyvolat otázku, zda ČSSD řídí ještě Paroubek, nebo manažeři a imagemakeři Petr Dimun a Jaroslav Tvrdík. „Ujišťuji vás, že všechna strategická rozhodnutí dělám já. Tisk si musí vybrat, jestli ze mne bude dělat loutku v rukou marketingových poradců, nebo autoritáře a diktátora," uvedl pro Deník předseda ČSSD.

Související:

Kalousek připouští vládu s ČSSD. Vadí mu ale vedení strany 

Kalouska nevolte, dohodne se s Paroubkem. Tvrdí ODS

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…