Pavlov: Archeopark zabodoval v prestižní národní soutěži Gloria musaealis

17.05.2017 19:41

Druhé místo v kategorii Muzejní počin roku 2016 získal dnes večer Archeopark Pavlov na slavnostním předávání cen Gloria musaealis. Jubilejní - 15. ročník soutěže vyhlásily společně Asociace muzeí a galerií ČR, Ministerstvo kultury ČR a Český výbor ICOM. O pořadí na stupních vítězů rozhodla sedmičlenná odborná porota. Smyslem soutěže je upozornit na špičkové výkony institucí i jednotlivých odborných pracovníků v oblasti muzejnictví.

Pavlov: Archeopark zabodoval v prestižní národní soutěži Gloria musaealis
Foto: vinarske.stezky.cz
Popisek: Pavlov

Pavlovská expozice uspěla v konkurenci 13 dalších projektů. Porotci se přitom v kategorii Muzejní počin zaměřili na aktivity, které vedly k významnému či dlouhodobému zkvalitnění sbírkotvorné činnosti, péče o sbírky, významnému obohacení sbírek nebo zpřístupnění oblasti důležité pro ochranu přírody a krajiny či kulturní dědictví.

„Všechny nominované instituce se blýskly tím nejlepším. O to cennější pro nás druhé místo v kategorii Muzejní počin roku 2016 je. Za vznikem Archeoparku Pavlov stojí obrovský kus práce i kooperace opravdových kapacit ve svých oborech. Výsledkem je nebývalá souhra světově významné lokality, vystavovaných sbírek i unikátního architektonického řešení, kterou svým zájmem oceňují také návštěvníci. Jen od začátku dubna se jich do Archeoparku přišlo podívat bezmála dvanáct tisíc,“ uvedl Petr Kubín, ředitel Regionálního muzea v Mikulově, pod které Archeopark Pavlov spadá.

Autorem libreta expozice, která přenáší návštěvníky zpět v čase do doby, kdy pod Pavlovskými vrchy žili lovci mamutů, je mezinárodně proslulý profesor Jiří Svoboda z Archeologického ústavu Akademie věd. Výstava je díky němu nejen atraktivní, ale obsahově kvalitní a bohatá. „Návštěvníci si mohou prohlédnout nejrůznější nástroje, umělecké předměty, ostatky zvířat a dokonce autentický hrob tří záhadným způsobem uložených paleolitických mužů. Do života pravěkých lidí je vtáhne i několik multimediálních show – takzvaných videomappingů. Na ploše více než 500 metrů čtverečních se tak snoubí moderní technologie s klasickou muzejní prezentací,“ popsal Kubín.

I budova muzea se pyšní prestižními tituly

Půda kolem Dolních Věstonic a Pavlova, ve kterém se Archeopark nachází, vydává paleolitické artefakty a kosterní pozůstatky pravěkých lidí i zvířat již po několik staletí, a stala se proto národní kulturní památkou. Tým archeologa Karla Absolona tu ve 20. letech minulého století vyzvedl ze země i proslulou Věstonickou venuši. A jeden takový nález předznamenal i podobu samotného muzea. „Součástí expozice se stala i ‚skládka' mamutích kostí, kterou odhalili archeologové při zahájení stavby v roce 2014. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout ostatky pravěkých zvířat a osídlení přímo v místě jejich nálezu,“ popsal další unikát Archeoparku ředitel Kubín.

Samotná budova muzea se ostatně pyšní prestižními tituly Stavba roku 2016 nebo Stavba Jihomoravského kraje. Vzešla ze spolupráce architektů Radko Květa a Pavla Pijáčka a téměř celý výstavní prostor ukrývá v terénní vlně pod zemí, protože nálezy z doby lovců mamutů jsou ukryté čtyři až pět metrů hluboko.

Soutěž Gloria musaealis vyhlašují organizátoři ve třech kategoriích – Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku – a celkem se jí letos zúčastnilo 51 muzeí a galerií z celé České republiky s 81 projekty. Do finále se mezi Muzejní počiny nominovaly kromě Archeoparku i Oblastní muzeum Praha-východ s projektem „Památník národního útlaku a odboje“, Galerie moderního umění v Hradci Králové s „Rekonstrukcí budovy Galerie moderního umění“ a Vlastivědní muzeum v Olomouci se „Zámeckou expozicí Čechy pod Kosířem“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…