Pelhřimov: Architektonicko-projektová soutěž na budoucí podobu Sporthotelu má vítěze

17.11.2022 14:56 | Tisková zpráva

Otevřená architektonicko-projektová soutěž na budoucí podobu ubytovacího objektu, návrh nového opláštění obálky budovy zimního stadionu a návrh řešení přilehlých ploch veřejného prostranství v Pelhřimově má svého vítěze.

Pelhřimov: Architektonicko-projektová soutěž na budoucí podobu Sporthotelu má vítěze
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Je jím pražské Studio Boele a autoři Pavel Fajfr, Petr Šuma a Dara Vitudanish. Jejich návrh vybrala porota z celkem sedmi studií. Volbu odborné poroty stvrdila Rada města Pelhřimov na svém zasedání 31. 10. 2022.

“Výběr mezi představenými návrhy nebyl jednoduchý, každý z nich měl odlišný pohled na možné architektonické řešení Sprorthotelu a zimního stadionu. Byla to první architektonická soutěž v Pelhřimově, a tak pevně věříme, že se nám podařilo najít architektonicky i konstrukčně zdařilé a velmi kreativní řešení, které bude respektovat nároky moderní doby. Hlavním cílem je zajistit potřebný komfort nejen pro občany města, ale také podpořit rozvoj turismu a zároveň zvýšit atraktivitu sportu v Pelhřimově,” uvedl Ladislav Med, starosta města Pelhřimova a místopředseda soutěžní poroty.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34786 lidí

Na vítězném návrhu porota nejvíce ocenila kvalitní architekturu a jeho čistý a silný výraz, který vynikal oproti ostatním projektům. Porota vyzdvihla rovněž úroveň komunikacenové budovy se stadionem, atraktivitu ubytování i jiné, než sportovní klientely. Kladně bylo ohodnoceno i dopravní řešení a parkování. Kladně ocenila i použití prefabrikovaných materiálů v částích návrhu. Celkově porota ohodnotila tento návrh za vysoce kultivovaný.

„Dík patří vyhlašovateli za to, že se rozhodl zvolit pro výběr nejvhodnějšího návrhu (a jeho zpracovatele) otevřenou architektonickou soutěž. Stejně tak všem soutěžícím, kteří velkým množstvím práce, které vložili do zpracování soutěžních návrhů, poskytli porotě dostatek informací pro to, aby mohla odpovědně posoudit potenciál zadání a z návrhů vybrat ten, který tento potenciál dokáže zúročit nejlépe. Dík patří rovněž organizátorovi soutěže za kvalitní přípravu a zajištění hladkého průběhu soutěže, od přípravy po její vyhodnocení. Závěrečná doporučení poroty pro dopracování vítězného návrhu dávají tušit, že může na základě výsledků soutěže vzniknout kvalitní stavba, která bude dobře sloužit všem, jimž je určena, včetně provozovatele,” říká architekt Radek Kolařík, předseda poroty soutěže.

Z vítězného návrhu je zřetelné, že revitalizovaný stadion, i navržený sporthotel, spolu s přilehlými veřejnými prostory vytvoří nové pulzující srdce Pelhřimovského sportovního areálu. Hmota propojených budov člení a moderuje veřejné prostory v okolí – ze severu ozeleněné rušné parkoviště pro návštěvníky, ze západu kapacitní schodiště s rozptylovými prostory, a z jihu klidnější předprostor hotelu s aktivitami pro děti. Obě budovy mají společnou novou identitu, přesto jsou to zřetelně dvě budovy se svými specifiky. Stadion i Sporthotel pozitivně působí na své bezprostřední okolí a vítěžný tým k nim ve svém návrhu přistupuje jako k iniciačnímu projektu zatraktivnění areálu pro občany města a další návštěvníky.

Na druhém místě se umístil tým Studený architekti ve složení autorů Ján Studený a Peter Stec, porota ocenila jejich pragmatický přístup a nízkou nákladnost. Na třetím místě se umístil tým at DESTYL z Prahy, kde porotu zaujal nejvíce jejich přístup k energetickému řešení budovy.

Udělení cen v rámci soutěže o návrh s názvem SPORTHOTEL PELHŘIMOV třem návrhům:

  1. cena – soutěžní návrh č. 2 Boele/ Praha 
  2. cena – soutěžní návrh č. 4, Studený architekti/ Bratislava 
  3. cena – soutěžní návrh č. 6, at DESTYL/ Praha

Udělení skicovného čtyřem neoceněným návrhům:
soutěžní návrh č. 1, mackovič architecture/ Praha
soutěžní návrh č. 3, FVA/ Bratislava
soutěžní návrh č. 5, JAKUB KLAŠKA/ Velká Británie
soutěžní návrh č. 7, OK PLAN ARCHITECTS/ Humpolec

Soutěž byla až do zveřejnění finálních výsledků anonymní.

Veškeré informace k soutěži najdete na stránkách organizátora ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…