Pelhřimov: Čištění vody ve Stráži pomůže jejímu rekreačnímu využití

16.05.2020 6:32

V současné době se realizuje v pelhřimovském rybníku Stráž čištění vody pomocí probioticko-enzymatických prostředků. Jak vysvětlil místostarosta města Pelhřimova Zdeněk Jaroš, cílem tohoto zásahu je zkvalitnit vodu v rybníku, aby se v něm dalo bez problémů koupat.

Pelhřimov: Čištění vody ve Stráži pomůže jejímu rekreačnímu využití
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

 "Chceme, aby Stráž byla využitá především jako rekreační rybník pro občany, ne jen pro rybáře," zdůraznil místostarosta. Podle něj je možnost rekreačního koupání ve Stráži důležitá zvlášť v současné době, než bude postaven venkovní bazén. Problém s udržením čisté vody ve Stráži je zaviněn hlavně tím, že má velmi slabý přítok. Čištění, které aktuálně probíhá, by mělo zajistit, aby voda byla čistá především od sinic. Bude se provádět po dobu 5 měsíců, do vody se přitom aplikuje jednou měsíčně 40 kg dávky uvedeného přípravku, celkem se tedy do vody dostane 200 kg této látky.

Dávkuje se rovnoměrně po celé ploše rybníka, který má rozlohu celkem 8 hektarů. Podstata samotného procesu čištění spočívá podle Jaromíra Čaška, který jej provádí, v tom, že bakterie dodané do vody spotřebovávají z vodního prostředí fosfor a dusík, který používají na stavbu svých těl. Tím vytvoří konkurenční prostředí pro řasy a sinice, které pak nemají tolik živin pro své rozmnožení. Místostarosta Zdeněk Jaroš připomněl, že podobné čištění vody ve Stráži se realizovalo už v minulosti a záměrem je pokračovat v něm i v příštích letech.

Jak už bylo uvedeno, rybník Stráž využívají ve značné míře také rybáři a pro ně je důležitá informace, že pro ryby (stejně jako pro lidi, jiné živočichy a rostliny) je uvedený prostředek neškodný a splňuje potřebné zdravotní atesty. Podle J. Čaška se dokonce dá říci, že bakterie jsou pro ryby prospěšné, protože podporují růst zooplanktonu, který slouží rybám jako přirozená potrava.?

"Rádi bychom ale apelovali na rybáře, aby dodržovali správné postupy při krmení ryb a aby místa, kde chytají a zakrmují, udržovali v pořádku a v čistotě," řekl místostarosta Zdeněk Jaroš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …