Pelhřimov: I letos se na náměstí poběží pro úsměv, ale také o medaile

10.02.2019 17:07

Už pošesté se v Pelhřimově uskuteční Běh pro úsměv, který je nejen sportovní aktivitou podporující dobrou věc (polovina ze startovného putuje na Nadační fond Julinka, bojující proti dětské obezitě), ale i příležitostí, jak strávit příjemný den s rodinou a přáteli.

Pelhřimov: I letos se na náměstí poběží pro úsměv, ale také o medaile
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Stane se tak v sobotu 25. května, ale už od března se mohou zájemci o účast registrovat na stránkách ZDE. Letošní ročník by měl přinést určité zjednodušení celé akce, ale také dvě zajímavé novinky.

Novinky pro rodinky i seniory

Tou první bude rodinná štafeta na náměstí. Zapojit se do ní mohou maminka, tatínek a dítě ve věku 5 až 7 let (pořadatelka akce Michaela Tulachová s úsměvem podotýká, že dítě nemusí být vlastní, ale může být i „půjčené“). Registrace probíhá pouze v den závodu na náměstí. „Závod jako jediný, bude bez medailí, ale účastníci dostanou diplomy a úplně celý výtěžek ze startovného poputuje do nadačního fondu Julinka. Půjde opravdu jen o zábavu a o to, přispět na dobrou věc,“ vysvětluje M. Tulachová. Další novinkou pak bude běh pro seniory, jediný takovýto závod v České republice, který pořadatelé charakterizují jako běh „pro aktivní seniory bez cizí pomoci, věk 65+“. Zde už se počítá i s registracemi přes internet a účastníci tedy dostanou i medaile. Pokud jde o další trasy, stejné jako v minulosti zůstávají ty dětské (200, 500 a 1000 metrů), dospělé pak čeká trať dlouhá 5 km.

Dobré nápady jsou vítány

„Doprovodný“ program na náměstí je zatím spíš ve stadiu úvah a v této souvislosti se pořadatelka akce Michaela Tulachová obrací na veřejnost s prosbou o spolupráci. „Kdo by měl dobrý nápad, jak přilákat a zabavit lidi na náměstí, ať se nám klidně ozve. Ať už třeba bude chtít uspořádat soutěže pro děti, nebo prezentovat firmu, která má něco společného se sportováním a s dětmi, nebo poskytnout skákací hrad a podobně,“ vyzývá M. Tulachová.

Děti lákají hlavně medaile

Ta připustila, že letos bylo nutné přistoupit k některým omezením oproti minulým letům, aby bylo vůbec reálné takovouto akci zvládnout a pokračovat v ní i do budoucna. Jde hlavně o partnery, kteří poskytují finanční prostředky, dárky nebo materiální zajištění pro akci. Jejich shánění totiž pro pořadatele znamená začínat každý ročník od nuly. „Z toho důvodu letos nebudou registrační tašky s dárky od partnerů, protože partneři většinou nedodali to množství slíbených dárků a my museli vysvětlovat, proč někdo dárek v tašce má a někdo ne. Přece jen od roku množství dětí stoupá, ale pro velké partnery jsme stále malá akce. A také bude vyšší startovné, abychom si zajistili, že každý, kdo si ho zakoupí, koupí si v té ceně i medaili a my nemuseli shánět větší množství partnerů, abychom medaile zaplatili. Podle zkušeností účastníků ale děti mnohem víc, než o dárky stojí hlavně o medaili a o tričko. A o medaili už máme jasno, jak bude vypadat, dokonce ji máme vystavenou na facebooku. Je krásná, je v ní znázorněná i pelhřimovská věž. Každý ročník běhu má jinou barvu, ten letošní bude ve znamení červené barvy,“ prozradila dále M. Tulachová.

Pomoc školám i dětskému domovu

Té jsme se zeptali i na to, jak byly využity peníze z výtěžku Běhu pro úsměv v uplynulých ročnících. „Do pátého ročníku jsme vybavovali dětské školky v Pelhřimově a tělocvičny na základních školách podle toho, co si ředitelé řekli, že potřebují. Odhaduji, že to bylo asi tak za dvě stě tisíc korun. Výtěžek z pátého ročníku jsme věnovali Dětskému domovu Senožaty, který díky tomu mohl vyrazit na hory. Peníze za šestý ročník bych chtěla věnovat na ten samý účel. Od sedmého ročníku pak plánuji, že by si lidé sami volili třeba prostřednictvím anket, kam peníze z výtěžku běhu půjdou,“ prozradila Michaela Tulachová.

Běh pro úsměv vznikl jako charitativní projekt, kterým organizátoři podporují Nadační fond Julinka. Na tento fond, který bojuje proti dětské obezitě, poputuje polovina peněz ze startovného. Akce se koná v Pelhřimově na náměstí a je tradičně podporována Městem Pelhřimov.

Registrace na stránkách ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…