Pelhřimov: Muzeum registruje další rekord - největšího plyšového medvěda v republice

12.12.2021 14:56 | Tisková zpráva

Pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit sice vystavuje ve své expozici s názvem Zlaté české ručičky obřího čtyřmetrového „medvídka KUKYho“, ale v těchto dnech jeho komisaři zaregistrovali plyšového medvěda ještě většího, a hlavně mohutnějšího.

Pelhřimov: Muzeum registruje další rekord - největšího plyšového medvěda v republice
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Absolutně největšího plyšového medvěda u nás teď mají ve spánkovém studiu v Pomněnicích u Benešova. Držitel nového českého rekordu má na délku 430 cm a váží 70 kg. Zvětšenina tradiční dětské hračky, která je dílem Vlastimila Bejbla, má obvod přes břicho 333 cm, rozpětí „předních končetin“ 306 cm a délku zadních nohou 205 cm. Oči (speciálně dovezené z Německa) mají průměr 5 cm. Výplní je duté vlákno.

Obr mezi plyšáky se zapíše do České knihy rekordů, jejíž aktuální vydání, které právě teď vyšlo, přináší i údaj o nejzcestovalejším plyšovém medvídkovi, jenž navštívil nejvíc školních družin. Plyšový medvěd Lumpík Ostravský (maskot dětí jedné ze školních družin v Porubě) putoval téměř pět měsíců po vlastech českých od západu k východu, a to přes 47 školních družin napříč celou Českou republikou.

medvěd

Svou cestu započal v Chebu a ukončil ji ve své domovské ZŠ I. Sekaniny 1804. V každé družině strávil dva až tři dny, děti medvědovi během jeho pobytu ukázaly svou školu, některé ho vzaly i na výlet. Celkem nacestoval 2656 km. Nejvýše byl Lumpík 1560 m n. m. – těsně pod vrcholem Sněžky.

Rekord v největším shromáždění plyšových medvídků na jednom místě drží pro změnu Farní charita Beroun, která uspořádala benefiční akci na podporu Domova sv. Anežky České s názvem Méďa pro charitu, během níž shromáždila 1518 darovaných plyšových medvídků. Všichni medvídci byli pohromadě vystaveni na Seydlově náměstí v Berouně. Nejmenší z přítomných medvídků měřil pouhých 32 mm, ovšem ještě menšího medvídka, který má pouhopouhých 15 mm, si můžete prohlédnout opět v Pelhřimově – městě rekordů. Má pohyblivou hlavičku a končetiny, které jsou pospojovány korálkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…