Pelhřimov: Nevšední festival, který nám může otevřít oči

21.08.2017 17:32

Festival duševního zdraví – tak se jmenuje akce, která se uskuteční ve středu 27. září na pelhřimovském náměstí. Jejím cílem je destigmatizovat lidi s duševním onemocněním a bořit mýty a polopravdy, které se s duševními nemocemi pojí.

Pelhřimov: Nevšední festival, který nám může otevřít oči
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

„Chtěli bychom přilákat co nejširší veřejnost, proto bude také festival zdarma. Chceme lidem nabídnout odpoledne plné dobré hudby, různých workshopů a samozřejmě informací o duševních nemocech, duševním zdraví a podobně,“ přibližuje náplň akce vedoucí pelhřimovského střediska FOKUSu Vysočina Michaela Urbánková.

Hudba, humor i workshopy

Program začne ve 14.00 hodin, kdy vystoupí Tereza Fantová & Staf, což je hudební formace, kterou není třeba pelhřimovskému publiku zvlášť představovat. Další koncert bude patřit v 16.00 hodin kapele Jazz Pilgrim, v 18.00 hodin zahraje Efekt Band a ve 20.00 hudební program vyvrcholí koncertem kapely Klara & The Pop. V jejím čele stojí zpěvačka a moderátorka Klára Vytisková, známá také jako porotkyně ze soutěže Česko Slovensko hledá Superstar. K celému festivalu by měla patřit podle M. Urbánkové i legrace a proto organizátoři pozvali také Václava Žoudlíka a jeho jógu smíchu. Ta proběhne v 17:15 hodin.

Důležitou součástí programu bude celá řada různě zaměřených workshopů. Simulátor schizofrenie už mohli lidé zažít při loňském ročníku Týdnů pro duševní zdraví, ale letos ho organizátoři pojali zase trochu jinak, takže určitě nebude od věci jej navštívit. Workshop „Kufr silných stránek“ bude věnován tématu duševního zdraví a práce, které pro letošek vyhlásila Světová zdravotnická organizace. „Rádi bychom mluvili s lidmi o tom, co je pro ně silná stránka v jejich práci, co se jim daří, na čem můžou stavět,“ přibližuje jeho náplň Michaela Urbánková. Dále nebude chybět arteterapeutický koutek. Při workshopu „Na vlastní kůži“ si lidé pomocí různých technik vyzkouší roli člověka, který má zkušenost s duševním onemocněním.

Výstava a nevšední setkání

Další součástí programu, který bude přenášet i regionální televize, budou rozhovory a setkání se zajímavými osobnostmi. „Jednou z nich bude Johan Pfeiffer, významný český psychiatr a jeden z realizátorů probíhající reformy psychiatrické péče, který je pro nás velmi inspirativním člověkem,“ zdůraznila Michaela Urbánková. Dále proběhne vernisáž výstavy „Příběhy bláznovství“, kterou pak budou moci občané během deseti dnů po festivalu navštívit v domě čp. 1, a rozhovor s jednou z jejích autorek. Výstava se skládá z panelů, z nichž každý je věnován jednomu z konkrétních onemocnění. „Tato výstava lidem velmi poutavou formou přiblíží jednotlivé druhy duševních onemocnění, možná si v ní někdo najde i svůj příběh nebo příběh někoho ze svých známých,“ říká M. Urbánková.

Na festivalu budou samozřejmě přítomni i klienti FOKUSu, ale také „peer konzultant“, což je člověk s vlastní zkušeností s duševním onemocněním, který je zaměstnancem FOKUSu a svým osobním příběhem pomáhá ostatním. „S ním si budou moci lidé určitě popovídat, jinak necháme na samotných našich klientech, jak se zapojí,“ vysvětlila M. Urbánková.

Slavnostní tečkou bude bowlingový turnaj

Festival je akcí, pořádanou v rámci Týdnů pro duševní zdraví, které lidé už z minulosti dobře znají. „Protože letos slavíme 25 let, rozhodli jsme se letos program pozměnit. Upořádáme tedy jednodenní festival a k tomu na závěr tradiční bowlingový turnaj, který propojuje naše klienty, zaměstnance, donátory i představitele města. Ten se uskuteční 10. Října – symbolicky v den, který je zároveň i Světovým dnem duševního zdraví,“ doplnila vedoucí pelhřimovského střediska FOKUSu Vysočina Michaela Urbánková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

16:31 Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

Světová přehlídka kreativity Maker Faire zavítá poprvé do Jihlavy. Jednodenní akce se uskuteční 20. …