Pelhřimov: Oslava Dne Země přinesla rekordní účast, dobrou náladu i poučení

28.04.2016 17:56

Absolutní rekord v počtu účastníků zaznamenala oslava Dne Země v Děkanské zahradě v Pelhřimově, kterou uspořádalo ve čtvrtek 21. dubna pod záštitou starosty města a v rámci projektu Zdravé město a Místní agendy 21 středisko ekologické výchovy (SEV) Mravenec společně se svými partnery. Jen předem přihlášených účastníků totiž bylo 1200 a k tomu je třeba připočíst ty, kteří přišli bez přihlášení. „Je to krásná akce, máme i krásné počasí a vidím tu mnoho různých stanovišť, která můžeme dnes navštívit. Určitě stojí za to poděkovat organizátorům a prosím, abychom jim zatleskali,“ ocenil při slavnostním zahájeni pilnou práci organizátorů ze SEV Mravenec, odboru životního prostředí MěÚ Zdravého města Pelhřimov místostarosta Josef Koch.

Pelhřimov: Oslava Dne Země přinesla rekordní účast, dobrou náladu i poučení
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

K poděkování a přání příjemně stráveného dne se připojili i Josef Slavětínský a Bohumil Kovanda z Městského úřadu Pelhřimov. Místostarosta Josef Koch a Marta Kosová ze SEV Mravenec pak společně „pokřtili“ křemešnickou vodou novou publikaci Památné stromy, kterou SEV Mravenec vydalo za podpory města Pelhřimov a Kraje Vysočina. „Na lahvičce s vodou vidím číslo dvacet, tak ať je vydání této knížky nakonec aspoň také tolik,“ popřál knize i „Mravencům“ místostarosta Josef Koch. Pak už se účastníci, mezi nimiž byly především děti ze škol, vydali po 34 různých stanovištích, kde poznávali zvířata, rostliny, stopy zvěře, ptačí pírka, pracovali s atlasem, vyráběli svíčky ze včelího vosku, krmítka a věnovali se mnoha dalším zábavným a poučným činnostem.

Nechyběla tradiční prohlídka domečku F. B. Vaňka a seznámení s historií zahrady. „Novinkami jsou například stanoviště s obojživelníky, včelími produkty, dále bylinky nebo domácí mazlíčci, chceme také vysvětlit, co je to ekologická stopa,“ připomněla některá vylepšení oproti minulým ročníkům Marta Kosová. Na Den Země do Pelhřimova zavítala také radní Kraje Vysočina pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Marie Kružíková. Ta si společně s B. Kovandou prošla jednotlivá stanoviště a zapojila se do dění.

„Je to moc prima akce, moc se mi líbí. Komenského „škola hrou“ je tady splněna na sto procent. Děti si to užívají,“ neskrývala nadšení. „Líbilo se mi samozřejmě stanoviště se včelami, protože sama včelařím. Kromě toho mě ale hodně zaujalo poznávání bylin. Od té doby, co jsem učila ve škole, jsem lecos zapomněla, takže to bylo příjemné osvěžení paměti, ale byla jsem ráda, že jsem lecos také dokázala pojmenovat,“ prozradila Marie Kružíková.   

Na pokrytí části nákladů této akce byla městu poskytnuta dotace z Fondu Vysočiny  Kraje Vysočina.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Město čeká stavebně i dopravně náročné období

7:37 Litoměřice: Město čeká stavebně i dopravně náročné období

Otevřené výkopy, dopravní uzavírky i dočasně neprůjezdná Mrázova ulice bez možnosti napojení na most…