Pelhřimov: Vedení radnice se setkalo s významnými pelhřimovskými podnikateli

26.11.2019 16:50

Ve čtvrtek 22. listopadu se uskutečnilo přátelské setkání významných pelhřimovských podnikatelů s představiteli pelhřimovské radnice. Místem setkání byla tentokrát restaurace v hotelu Slávie, kde bylo poskytnuto ze strany generálního ředitele Agrostroj a. s. Pelhřimov Lubomíra Stokláska výborné zázemí.

Pelhřimov: Vedení radnice se setkalo s významnými pelhřimovskými podnikateli
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Setkání zahájil starosta města Ladislav Med a přivítal přítomné slovy „Setkání se stalo již tradicí, jsem potěšen, že jsme se sešli v tak hojném počtu, myslím si, že je velmi důležité se scházet a seznámit vás s aktivitami pelhřimovské radnice a zároveň si vyslechnout vaše podněty a připomínky. Jsem velmi rád, že v Pelhřimově funguje komunikace mezi městem a podnikatelskou sférou. Je to pro nás velmi důležitá zpětná vazba, “ uvedl mimo jiné starosta v úvodu a poté informoval podnikatele o navrhovaném kapitálovém rozpočtu na rok 2020 a uvedl, že by město Pelhřimov mělo hospodařit s částkou 530 mil. korun z toho 230 mil. korun by se mělo týkat investic, veškeré finance však musí ještě schválit zastupitelstvo města. Dále pohovořil o míře nezaměstnanosti v Pelhřimově, která je na velmi nízké úrovni a zaměstnavatelé tak projevují zvýšený zájem o dovoz pracovních sil ze zahraničí. V této souvislosti kvitoval zastoupení pelhřimovských firem podílejících se na zakázkách pro město. Starosta přítomné mimo jiné také seznámil s výběrovým řízením na zpracování analýzy týkající se provozování vodohospodářské infrastruktury města a s analýzou posouzení činnosti technických služeb města Pelhřimov.

Následně se slova ujal místostarosta Pelhřimova Ing. Josef Koch, který seznámil podnikatele s novým dokumentem města nesoucí název „Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v ORP Pelhřimov pro období 2019-2020“ a uvedl, že se jedná o zmapování kvality, dostupnosti a potřebnosti sociálních služeb v ORP Pelhřimov, z čehož je poté možné plánovat sociální služby tak, aby odpovídaly místním specifikům a zároveň odrážely konkrétní potřeby občanů v našem regionu. Zdůraznil, jak moc je důležité pro stárnoucí populaci, která každoročně roste zajistit kvalitu, dostupnost i provázanost sociálních a zdravotnických služeb. Tím, jak se zvyšuje průměrné stáří, tak se zvyšuje i počet lidí, kteří potřebují sociální služby. Uvedl, že v ORP Pelhřimov je čtrnáct poskytovatelů sociálních služeb, mezi největší patří domovy pro seniory, Fokus Vysočina, Charita Pelhřimov, ale hojně využívány jsou i denní stacionáře. Zároveň vyjmenoval definované oblasti s největšími nedostatky, mezi které patří sociální bydlení, azylové bydlení pro rodiny s dětmi a bydlení pro mentálně a duševně nemocné.

Poté místostarosta města Zdeněk Jaroš informoval přítomné o své činnosti na radnici v oblasti koncepce plánů investic, přiblížil schválený Územní plán č. II., a uvedl, že to není jednoduchý dokument. V této souvislosti vyzdvihl pracovní kvality Ing. Františka Součka, který je, jak sám uvedl velmi erudovaný pracovník odboru výstavby MěÚ Pelhřimov a zároveň zmínil výběr městského architekta, který se též bude podílet na kvalitním rozvoji města. Místostarosta přiblížil plánovanou lokalitu za areálem Nemocnice Pelhřimov, kde by měla vzniknout zástavba bytových, resp. rodinných domů a sním spojené zázemí oddychu a nákupu. Zazněly informace nejen o probíhajících investičních akcích, ale i o akcích připravovaných pro příští rok, mezi které patří například rekonstrukce malé scény v KD Máj a prostor před kulturním domem, revitalizace rybníka Stráž a jeho okolí, propojení Starého Pelhřimova s lokalitou u Stráže, kde by měla vniknout krásná vycházková cesta aj. Dále místostarosta podal informace o plánované rekonstrukci bazénu a přestavbě „Sporthotelu“ z důvodu zvýšeného zájmu o ubytování v Pelhřimově a zmínil i propojení parkoviště pod Rekreou s nákupní zónou u Billy nebo propojení rybárny k budově bývalého Afatexu. Hovořil také o tom, jak zatraktivnit Pelhřimov pomocí oddychových zón a cyklostezek a přilákat tak s novým bydlením nové obyvatele, protože počet obyvatel v Pelhřimově klesá. Také zazněla důležitá informace o probíhající opravě a modernizaci semaforů, přičemž by od poloviny prosince letošního roku mohla v Pelhřimově fungovat takzvaná blikající zelená, která by měla přispět k větší bezpečnosti a lepší průjezdnosti křižovatkou.

Hostem letošního setkání byl také předseda Komise rady města pro podporu a rozvoj podnikání Ing. František Kučera, který přiblížil informace z jednání komise, která proběhla ve středu 21. listopadu v plném složení (zastoupení 9 subjektů zastupitelstva města). Uvedl, že komise hodnotí město jako velmi klidné a bezpečné, je vidět, že spolupráce radnice s policií je na velmi dobré úrovni a dále kvituje, že pelhřimovští podnikatelé a firmy finančně podporují sport a kulturu. V čem naopak by zástupci komise chtěli vidět zlepšení je, aby město více podporovalo začínající podnikatele a investovalo do nových parkovacích míst, kterých je nedostatek. Dále projednávali vznik nelegálních ubytoven a dopravní situaci ve městě, která by se měla zlepšit s výstavbou západního obchvatu Pelhřimova. Shodli se také na tom, že by město v současné době mělo pozastavit prodej pozemků v průmyslové zóně.

Již v samotném průběhu prezentací došlo i na hojnou diskusi, dotazy a názory z řad podnikatelů. Kromě již uvedených oblastí témat investic a sociální oblasti byl prodiskutován mimo jiné i nedostatek kvalifikovaných osob na trhu práce. Řeč přišla na posílení úlohy firem v odborném vzdělávání tak, aby větší část výuky probíhala přímo ve firmách a absolventi škol byli lépe připraveni na práci v souladu s potřebami firem. Dle názoru podnikatelů by bylo pozitivem směřovat větší propagaci do technického/technologického vzdělávání a podporovat spolupráci mezi základními a středními školami a firmami. Je totiž nutné více zaměřit školství na praxi a vychovávat tak jedince, kteří jsou co nejlépe uplatnitelní nejen v průmyslových podnicích, ale například i v hotelnictví, obchodě aj.

Podnikatelé závěrem poděkovali za příjemné setkání. Cílem bylo předat podnikatelům aktuální informace z pelhřimovské radnice a získat od nich názory, připomínky či náměty na témata, která budou v budoucnu předmětem dalších společných jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…