Perštejn: Obec na úpatí Krušných hor nově zdobí 45 okrasných jabloní

11.12.2017 15:14

Vánoční dárek v podobě 45 nově vysazených stromů v Karlovarské (30) a Lesní (15) ulici si již nadělili obyvatelé Perštejna. V obou případech liniovou výsadbu kultivarů dvou druhů okrasných jabloní zajistila odborná zahradnická firma z Mariánských Lázní. Finančně pak Nadace ČEZ, která obci v rámci grantu Stromy poskytla příspěvek ve výši 149 985 korun.

Perštejn: Obec na úpatí Krušných hor nově zdobí 45 okrasných jabloní
Foto: obec-perstejn.cz
Popisek: Perštejn

„Jak Karlovarská ulice, která je spojnicí mezi silnicí I/13 a centrem obce, tak i Lesní se zástavbou rodinných domů mají to své. Lesní lemují právě pěkné rodinné domy a Karlovarská má z jedné strany hotel s restaurací a z druhé přírodní areál památníku zaniklých obcí Chomutovska. Něco v nich ovšem stále chybělo, a to více vzrostlé zeleně. Nyní se ráz obou ulic změnil k lepšímu, což dokazují i příznivé ohlasy místních obyvatel. Věříme, že ještě lepší to bude na jaře a hlavně v létě, až se stromky ukáží v plné kráse,“ řekl v pondělí 11. prosince perštejnský starosta Jiří Rejman u příležitosti zakončení projektu výsadby.

Česká města a obce s podporou Nadace ČEZ obnovují či nově vysazují stromořadí od roku 2011 a desítky jich přibyly i letos. „Velký zájem o výsadbu nebo obnovu alejí nás nesmírně těší. Je vidět, že si lidé uvědomují význam zeleně v blízkosti svého bydliště. K nejoblíbenějším nově vysazovaným stromům pochopitelně patří lípa, dále dub s javorem a jako třeba v Perštejně různé druhy jabloní. Z keřů to pak jsou jeřáb, dřišťál, hloh, trnka či kalina,“ dodala ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Celkové náklady na novou výsadbu spočítala obec na bezmála 242 360 korun, přičemž od Nadace ČEZ požadovala a také díky grantu Stromy získala 149 985 korun. Zbývající částka pak šla z obecního rozpočtu. „Výsadba nových dřevin proběhla na začátku prosince a byla zároveň náhradní výsadbou za staré, přerostlé a nemocné stromy, které jsme museli v obci dříve pokácet,“ uzavřel místostarosta Zdeněk Kovalík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…