Písek: Mateřské školy i jesle se otevřou 18. května. Za děti, které zůstanou doma, nemusí rodiče platit

12.05.2020 16:55

Radní města Písku na svém mimořádném jednání 7. května rozhodli, že se mateřské školy zřizované městem a také jesle znovu otevřou 18. května. Rodiče, kteří své dítě nechají do prázdnin doma, budou osvobozeni od platby za předškolní vzdělávání.

Písek: Mateřské školy i jesle se otevřou 18. května. Za děti, které zůstanou doma, nemusí rodiče platit
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Původně město zamýšlelo školky otevřít až o týden později společně s prvním stupněm základních škol. „Vzhledem k tomu, že po ukončení nouzového stavu s největší pravděpodobností nebude přiznán nárok na ošetřovné pro zákonné zástupce pečující o předškolní děti, rozhodli jsme se situaci rodičům usnadnit a vyšli jsme jim vstříc právě dřívějším otevřením školek,“ vysvětluje rozhodnutí rady starostka Eva Vanžurová.

Provoz v mateřských školách bude zajištěn v souladu s hygienickými podmínkami dle opatření Ministerstva zdravotnictví ČR a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Starostka dostala kompetenci tento provoz průběžně upravovat podle vývoje epidemiologické situace. Podobně tomu bude i v případě jeslí, úprava jejich provozu je v kompetenci 1. místostarosty Petra Hladíka.

„Mateřské školy byly uzavřeny z důvodu pandemie Covid-19 od poloviny března. Fungování po opětovném otevření bude upraveno podle metodiky ministerstva školství, kterou jsme obdrželi počátkem května,“ informuje Marie Cibulková, vedoucí odboru školství. „Vedle zvýšených hygienických opatření z metodiky vyplývá, že pro děti a pedagogické pracovníky v prostorách školky neplyne povinnost nosit roušky a není ani stanovená maximální velikost dětských skupin. Většina školního programu se doporučuje přesunout do venkovních prostor. V každém případě doporučuji sledovat informace jednotlivých škol a školek, kde budou uvedena konkrétní opatření s cílem maximálně zajistit zdraví dětí a ostatních občanů.“

Za dobu, kdy mateřské školy nebyly v provozu, nebude město účtovat platbu za předškolní vzdělávání. Rodiče, kteří dítě ponechají doma až do prázdnin, nemusí platit ani za květen a červen. „Vzhledem ke ztíženým podmínkám, v jakých budou školky fungovat, bych chtěla požádat rodiče, aby v případě, že to není nutné, děti do školky ještě nedávali,“ dodává starostka Eva Vanžurová.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Za Žateckým pokladem

16:31 Žatec: Za Žateckým pokladem

Regionální muzeum nabízí zábavu i dobrodružství v nové aplikaci.