Písek: Město lidem představilo návrh studie regenerace návsi na Hradišti

28.10.2021 13:59 | Tisková zpráva

Zklidnění dopravy, zajištění větší bezpečnosti chodcům, sjednocení prostoru a přidání nové zeleně obsahuje návrh studie regenerace návsi na Hradišti, kterou pro město Písek zpracoval architekt Jan Bouček. V pondělí v podvečer ji spolu se zástupci města představil zhruba čtyřem desítkám místních obyvatel.

Písek: Město lidem představilo návrh studie regenerace návsi na Hradišti
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Návsí vede silnice třetí třídy, řidiči tudy často projíždějí vysokou rychlostí, chodci se tu necítí bezpečně. Prostor návsi je navíc roztříštěný, to způsobuje, že motoristé mnohdy neví, kde mají dát přednost v jízdě,“ popsal současný stav Jan Bouček.

Studie se snaží dopravu na návsi zpřehlednit, proto jsou v ní navrženy chodníky, které od silnice odděluje pás zeleně. K větší bezpečnosti by mělo přispět i kolmé napojení vedlejších komunikací na esovitou hlavní silnici. Zastávky MHD jsou zde navrženy dvě – nástupní formou zálivu v chodníku, výstupní pak v profilu komunikace. „Ve východní části návsi je volný prostor po zbouraném statku. Navrhujeme jeho zastavění novým objektem, čímž by se uzavřela tato část návsi a působila by jako psychologická bariéra, která by řidiče nutila zpomalit,“ poznamenal Jan Bouček. Vzniknout by tu měla i dvě místa určená pro přecházení, která na návsi v současnosti nejsou.

Vliv na zpomalení by mohla mít i navrhovaná změna povrchu návsi. Asfalt by mohla nahradit kamenná dlažba, která by také umožňovala vsakování srážkové vody. Dlažba však s sebou přináší větší hlučnost, jinou možností by proto byla živice v jiné barevnosti. „Použití dlažby nebo jinak barevné živice je proto otázkou diskuse,“ poznamenal Jan Bouček.

Na návsi by podle návrhu měla přibýt také zeleň, a to nejen trávníky, ale i trvalkové záhony. Počítá se i s dosadbou vzrostlých stromů, které by vytvořily pomyslnou alej. Návrh nezapomíná ani na osazení návsi novými lavičkami například u kapličky. Prostor pro setkávání by mohl vzniknout také u objektu Klubu Krteček, který se věnuje zdravotně postiženým dětem.

Účastníci besedy vítali změny, které by zajistily především větší bezpečnost chodců, a navrhovali, aby se aspoň některé z nich realizovaly co nejdříve. Dosadba vzrostlých stromů však vyvolala diskusi, stejně jako požadavek některých občanů na vybudování parkovacích míst. Lidé mají možnost se k návrhu studie vyjádřit, své náměty či připomínky mohou poslat do 12. listopadu na e-mail jb@atelierboucek.cz (zpracovatel studie) nebo josef.zabransky@mupisek.cz (město Písek). Je také možné připomínku osobně předat na některé z podatelen městského úřadu. Návrh studie najdou na webových stránkách města www.mesto-pisek.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Sladovna otevře novou zážitkovou výstavu Království včel a bylin

16:29 Písek: Sladovna otevře novou zážitkovou výstavu Království včel a bylin

Písecká Sladovna připravila novou zážitkovou výstavu, nazvanou Království včel a bylin. Její slavnos…