Písek: Památný jasan v Komenského ulici už má svého nástupce

14.04.2020 9:39

Začátkem února musel být v Komenského ulici z důvodu špatného zdravotního stavu spojeného se zhoršenou stabilitou pokácen dvousetletý památný jasan. Za jeho kácení byla orgánem ochrany přírody uložena náhradní výsadba.

Písek: Památný jasan v Komenského ulici už má svého nástupce
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Nedaleko místa původního stromu byl v těchto dnech vysazen nový jasan o pěstební velikosti 25 – 30 centimetrů, to je obvod kmene ve výšce jeden metr nad zemí. Jedná se tak o dvojnásobně vzrostlý strom, než jaké se zpravidla ve městě sázejí,“ informuje Ondřej Kofroň, koordinátor městské zeleně z odboru životního prostředí.

Strom byl doplněn o dva zavlažovací vaky. V jedné zálivce mu dodají kolem 100 litrů vody. Jak dále Ondřej Kofroň uvádí, nebylo už bohužel možné pokácený jasan nahradit stejným druhem, jelikož vinou závažné houbové choroby (chalara jasanů) prakticky vymizel z nabídky školek okrasných dřevin. Koordinátor městské zeleně proto navrhl jako náhradu pensylvánský jasan. Tento druh je proti zmiňované chorobě odolnější. Návrh byl konzultován s Národním památkovým ústavem a podpořen.

„Až se podaří zrekonstruovat původní kamennou lavici z roku 1820, bude osazena k novému stromu. Pověst o možném konci města, která se vázala ke starému jasanu, tak může opět pokračovat. Díky mladému kmeni bude tento konec jistě minimálně o několik desítek let oddálen,“ dodává s úsměvem Ondřej Kofroň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…