Písek: Starostka přivítala na radnici zahraniční studenty

11.04.2018 11:16

Dva studenti, Oscar Antonio Murillo Balarezo z Peru a Benjamin Neil Scheible ze Spojených států, navštívili na pozvání starostky města píseckou radnici. Oba chlapci studují tento školní rok na zdejším gymnáziu v rámci výměnného pobytu středoškoláků organizovaného už od počátku devadesátých let místním Rotary clubem.

Písek: Starostka přivítala na radnici zahraniční studenty
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Za hranice jsme od té doby vyslali vždy na jeden rok přes pět desítek našich studentů a stejný počet mladých lidí ze zahraničí pobýval v Písku,“ informuje Miroslava Žižková, která výměny mládeže organizuje. Při rozhovoru se starostkou Evou Vanžurovou zmínili chlapci své přání pokračovat ve studiu na vysoké škole v České republice. Oscar by se chtěl věnovat medicíně, proto se v současnosti pilně připravuje na přijímací zkoušky. Benjamina láká ekonomie. Na Písku oceňují jeho poklidnou atmosféru a bezpečí. „V Oregonu nebo v Limě bychom nemohli jen tak chodit v noci po ulici, jako tady,“ shodují se. Hůře si prý pouze zvykali na jistou uzavřenost českých spolužáků.

„Tuto prospěšnou iniciativu místních rotariánů velmi vítám. Mladí lidé mají díky ní možnost rozšířit si své vzdělání, znalosti a zkušenosti, poznat jinou kulturu a naučit se jazyk. Rok bez rodičů v cizí zemi jim pomůže se osamostatnit a osobnostně vyzrát. A třeba se jako turisté do Písku někdy zase vrátí,“ dodává starostka Eva Vanžurová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…