Písek: U Kamenného mostu už rostou obří sochy z písku

03.05.2021 18:55

U Kamenného mostu v Písku již popatnácté rostou obří sochy z písku. Práce byly zahájeny 3. května 2021, kdy dorazila první cca třicetitunová fůra speciálního písku.

Písek: U Kamenného mostu už rostou obří sochy z písku
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Realizace soch se opět ujali sochaři Josef Faltus a Marian Maršálek. Umělci začali hutnit jemný štukový písek do pyramid zpevněných dřevěnými pražci. Bednění pak budou postupně odebírat a směrem shora dolů vyřezávat originální třímetrová díla. Tvorba jedné sochy zabere až čtyři dny.

Námět letošních soch se opět váže k 777. narozeninám města Písku. Téma, které v loňském roce vzhledem ke koronavirové epidemii nemohlo být dostatečně naplněno, totiž pokračuje i v roce 2021 s podtitulem „verze 2.1“. V loňském roce sochy představily atributy, kterými se současný Písek díky svému vývoji pyšní (např. město kultury či škol). Nyní tato písková díla půjdou zpět ke kořenům, ze kterých město vyrostlo.

Letošní koncepce je dílem Tomáše Žižky a týmu písecké Sladovny a navazuje na dramaturgii připravované akce Pískoviště. Díla s alegorickým námětem „PÍSEK, MĚSTO Z PÍSKU NA VODĚ“ ztvární pět prvků mytopoetického příběhu o založení Písku – pět neviditelných sil vedoucích ke vzniku města, kde se cesta vody spojila s dílem lidí.

Otevření galerie pod širým nebem je plánováno na pátek 21. května v odpoledních hodinách. Ze známých důvodů proběhne bez vernisáže a také bez navazující akce Pískoviště, která byla přesunuta na závěr letních prázdnin. Za příznivých podmínek zůstanou sochy volně ke zhlédnutí do podzimu 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

16:31 České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

V pořadí už jedenáctý extraligový titul získali volejbalisté Českých Budějovic, když ve čtvrtém finá…