Písek: Za protahování stavby parkoviště a chodníku zaplatí firma penále

20.12.2017 11:30

Více než o měsíc se dosud protáhla rekonstrukce části místní komunikace na sídlišti Jih, zahrnující stavbu parkoviště pro dvě desítky aut a bezbariérového chodníku k mateřské škole.

Písek: Za protahování stavby parkoviště a chodníku zaplatí firma penále
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Rada města na svém prosincovém zasedání projednala žádost firmy Robstav stavby k. s. o prodloužení termínu dokončení stavby. Radní se na doporučení odboru investic a rozvoje rozhodli vyhovět jen částečně. Za náhradní termín schválili 7.prosinec. Podle smlouvy tak za každý další den, kdy stavba není hotova, narůstá firmě penále ve výši 5 tisíc korun. Stavba by podle nových předpokladů měla být uvedena do provozu 20.prosince.

„Vzniklá situace nás mrzí hlavně kvůli obyvatelům lokality. Těch se neustálé protahování stavby a s tím spojené problémy dotkly samozřejmě nejvíce. Bohužel i přes snahu města nebylo možné najít rychlejší řešení,“ říká místostarosta Josef Knot.

Poprvé se termín dostavby posouval na přelomu října a listopadu o deset dnů, a to kvůli vynucené úpravě projektu chodníků a překládce horkovodu a dalších inženýrských sítí.

„Po zahájení prací v prostoru svahu směrem k mateřské školce zde došlo ke střetu s vodovodním řadem, který musel být v místě budoucí opěrné zdi přeložen a ve zbylé části ochráněn,“ vysvětluje důvody k prodlužování stavby Václav Filip, vedoucí odboru investic a rozvoje. Jak dále uvádí, další kolize opěrné zdi nastala s teplovodním potrubím. To mělo zdí procházet kolmo. Z prostorových důvodů však muselo být založeno šikmo a v nižší hloubce. Proto bylo nutné přepracovat projekt založení opěrné zdi a opravit její výztuž. Nad rámec stavby se na začátku prosince ještě překládal plynovod.

„Vzhledem k tomu, že dodavatelé stále častěji neplní termínová smluvní ujednání, město Písek bude muset zvážit a následně pravděpodobně nastavit mnohem přísnější kvalifikační předpoklady u svých dalších v budoucnu vypisovaných veřejných zakázek,“ dodává Václav Filip.

Rozhodnutí městské rady o pouze částečném posunutí termínu a s ním spojeným penále pro firmu by už mělo být tečkou za sice poněkud problematickou stavbou, jejíž výsledek však přinese obyvatelům sídliště několik výhod. „Vznikla nová parkovací místa, která na Jihu dlouhodobě a čím dál více chybí. Také zkrácení bezbariérového přístupu ke školce bylo často opakovaným přáním místních,“ zdůrazňuje Josef Knot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

10:28 Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

V pátek 17. května od 18 hodin do půlnoci budete mít znovu příležitost projít si galerie, muzea a da…