Písek bude u revoluce v obchodování s elektrickou energií

13.07.2018 21:22

V sedmi městech po celé Evropě včetně jihočeského Písku se budou spřádat revoluční plány na decentralizaci obchodování s vyrobenou elektrickou energií. Ambiciózní projekt nazvaný +CityxChange přihlášený do Rámcového programu EU pro výzkum a inovace HORIZON 2020 získal podporu Evropské komise.

Písek bude u revoluce v obchodování s elektrickou energií
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Klade si za cíl vytvořit energetické pozitivní čtvrtě složené z domácností i firem, které vyrobí více elektrické energie, než sami spotřebují. Týmy odborníků budou hledat cesty, jak usnadnit proces samotné výroby, vzájemného obchodování nezávislého na centrálním distributorovi, měření a plateb. Velkou výzvou je pak příprava podkladů pro změnu legislativy, jejíž přijetí je pro úspěch revoluce v oblasti výroby a nezávislé distribuce levnější elektrické energie mezi kýmkoliv z nás nutností.

Spoluvytváříme budoucnost, ve které chceme žít. Město Písek je součástí exkluzivního konsorcia sedmi evropských měst, které chce změnit zaběhnuté zvyklosti v oblasti uchovávání a distribuce elektrické energie vyrobené běžnými občany, firmami i společnostmi. Evropská komise nejvyšším počtem bodů ze všech přihlášených uchazečů podpořila návrh projektu +CityxChange, jehož je Písek součástí a přijala ho jako nový evropský vlajkový Smart City projekt.

V následujících pěti letech budou města Trondheim (Norsko), Limerick (Irská republika), Písek (Česká republika), Alba Iulia (Rumunsko), Sestao (Španělsko), Smolyan (Bulharsko) a Voru (Estonsko) hledat řešení, jak zlepšit svou energetickou bilanci. Pomocí využívání digitálních služeb a v součinnosti se svými obyvateli se budou snažit vyprodukovat více energie, než sami spotřebují. Města, která jsou do projektu zapojena, si budou vyměňovat poznatky a zkušenosti, aby se navzájem rychleji učila a společně došla ke stanovenému cíli.

HORIZON 2020 je zdaleka největším dotačním programem EU financujícím na evropské úrovni vědu, výzkum a inovace v letech 2014 - 2020. Písek je teprve třetím městem České republiky, které se podobně rozsáhlého projektu účastní. V porovnání s Prahou a Brnem je ze všech suverénně nejmenší destinací, oblasti Smart Cities však věnuje velkou pozornost. „Je to obrovský úspěch, který přesahuje nejen hranice města Písek či Jihočeského kraje, ale také České republiky. Zapojili jsme se do projektu mezinárodního významu, který může přinést doslova revoluční výsledky," neskrývá nadšení místostarosta města Písek Josef Knot.

Pod vedením trondheimské univerzity bude sedm zapojených měst vyvíjet a testovat nová řešení z oblasti energetiky. Na spolupráci se kromě dvou univerzit bude podílet i řada významných soukromých společností, podniků a neziskových organizací. Mezi partnery projektu patří: IES, Powel, University of Limerick, Energy Agency of Plovdiv, FutureAnalytics Consulting, R2M Solutions, ISOCARP, TrønderEnergi Kraft, ABB Norway, ATB, AVIS Budget Group, Statkraft Varme, ESB Innovation, ESB Networks, Ove Arup & Partners, Kjeldsberg, Smart MPower, Space Engagers, Colaborativa, Officinae Verdi, IOTA Foundation, NHP Eiendom, a GKinetic Energy.

„Projekt je zaměřený na lepší využití místních energetických zdrojů. Současný stav technologie a právní rámec prakticky neumožňuje malým producentům energie nabízet své přebytky na volném trhu. Takový postup by do budoucna nemusel platit a já bych elektřinu vyrobenou fotovoltaickými panely na střeše svého domu mohl prodat sousedovi za podmínek, které si spolu dohodneme. Projekt energeticky pozitivních čtvrtí by měl zahrnovat vše od legislativy až po technické řešení a zúčtování," přibližuje Miloš Prokýšek, zástupce vedoucího organizační složky Smart Písek.

Projekt +CityxChange obdrží podporu ve výši 20 milionů EUR z Evropského výzkumného a inovačního programu a dalších 10 milionů EUR vloží do projektu jeho partneři. „Náklady, které v souvislosti s projektem v Písku vzniknou, budou hrazeny stoprocentní datací, jejíž výše dosahuje přibližně 13 milionů korun," vyčíslil částku náležící Písku místostarosta Josef Knot.

Konkrétní demonstrační řešení budou nejdříve nasazena ve vlajkových městech Trondheimu a Limericku a následně převzata ostatními městy. Projekt bude zahájen 1. ledna 2019.

„Jsem hrdý na tým, který na v Písku na projektech Smart Cities pracuje. Jsou to odborníci na svých místech, kteří dokazují, že Smart City v našem městě není jen nafouknutá bublina, ale přináší reálné výsledky, díky nimž získává Písek dobré jméno nejen na české, ale i světové úrovni," uzavírá Josef Knot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Za Žateckým pokladem

16:31 Žatec: Za Žateckým pokladem

Regionální muzeum nabízí zábavu i dobrodružství v nové aplikaci.