Písek má zpracované strategické plány udržitelné mobility a zeleně

30.06.2020 13:07

Na dlouho dopředu, až do roku 2070, má město Písek naplánováno možné řešení dopravy a zeleně tak, aby bylo i v budoucnu příjemným (či ještě lepším) místem pro život.

Písek má zpracované strategické plány udržitelné mobility a zeleně
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Právě tímto cílem se řídí „Plán udržitelné mobility“ a „Plán udržitelné zeleně“, nové strategické dokumenty, které městu doposud chyběly. Za cenu 3,6 milionu korun včetně DPH je pořídil Svazek obcí regionu Písecka v rámci projektu „Segmentové koncepční dokumenty pro obce na Písecku“. Do projektu v hodnotě 9,4 milionu korun spolufinancovaného Evropským sociálním fondem je zapojeno celkem 31 obcí Písecka. Oba plány najdete od 1. července na webových stránkách města ve strategických dokumentech.

„Obyvatelé Písku měli možnost podílet se na vzniku obou dokumentů již od července loňského roku, kdy první ze zpracovatelů, Centrum dopravního výzkumu, prováděl terénní průzkumy veřejného prostoru města a průzkumy dopravního chování prostřednictvím výběrového vzorku domácností,“ informuje manažer projektu za město Písek Jan Venclík z odboru investic a rozvoje.

Druhý zpracovatel, společnost Atregia, už v březnu 2019 vyhodnotila veřejně přístupné plochy zeleně, stávající stav jednotlivých funkčních typů zeleně a navrhla mnohá opatření dle naléhavosti.

„Plány se stanou součástí dokumentu Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města do roku 2025, který schválilo zastupitelstvo v prosinci 2015. V současnosti je rozvojový plán naplněn více než z poloviny, avšak opatření z prioritní oblasti mobilita na své naplnění stále čekají,“ uvádí Venclík. „Strategický plán ve své době stanovil priority významných celků, dnešní plán udržitelné mobility navrhuje zacílit i na menší dílčí záměry a projekty, které pomohou propustnosti dopravy městem. Plán udržitelné zeleně podpoří realizaci projektů pro zpříjemnění veřejného prostoru. Problematika mobility a udržitelné zeleně se vzájemně prolínají. Pro zajištění komplexního přístupu byly oba koncepční dokumenty zpracovávány současně a ve vzájemné provazbě.“

Do konce letošního roku město, prostřednictvím odboru dopravy a odboru životního prostředí zpracuje akční plán pro dopravu a zeleň na příštích pět let zahrnující konkrétní opatření ke zlepšení současného stavu. Nabízí se například již zpracovaná modernizace systému trasování linek MHD, dále různé možnosti podpory cyklodopravy, v oblasti zeleně například revitalizace pravého břehu řeky Otavy či ozelenění vybraných vnitrobloků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…