Plzeň: Barokní kaple svatého Cyrila a Metoděje v Roudné prošla opravou

28.11.2021 18:05 | Tisková zpráva

Nenápadná kaplička svatého Cyrila a Metoděje v ulici Pod Všemi svatými, která stojí vedle špýcharu v Roudné, prošla letos po více než třiceti letech větší opravou. Další z drobných sakrálních staveb na území Plzně se tak dočkala rekonstrukce pod dohledem památkářů. Správa veřejného statku města Plzně uvolnila na opravu ze svého rozpočtu 722 tisíc korun s DPH.

Plzeň: Barokní kaple svatého Cyrila a Metoděje v Roudné prošla opravou
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Omítky fasád i interiéru kaple byly masivně poškozeny vlhkostí a ve špatném stavu byly prejzy na střeše, proto bylo nutné památku opravit a zajistit i její blízké okolí, aby nedocházelo k dalšímu vlhnutí stavby. „Na území Plzně máme mnoho drobných památek, o které město pečuje. Opravy těchto památkově chráněných objektů jsou ale náročnější, neboť je nutné respektovat požadavky památkářů, které často zahrnují i staré, nyní již běžně nepoužívané, postupy či materiály. I v případě barokní kapličky svatého Cyrila a Metoděje na Roudné směřují veškeré navržené stavební úpravy k celkové ochraně objektu vedoucí k prodloužení a zachování jeho architektonické hodnoty a autentičnosti,“ vysvětlil technický náměstek primátora města Plzně Pavel Šindelář.

„Stavební práce započaly na jaře tohoto roku, kdy byly odstraněny vlhké omítky a část prejzové střechy, aby mohl být zjištěn aktuální stav krovu a klenby,“ uvedla Ilona Pelíšková ze Správy veřejného statku města Plzně, která má rekonstrukci na starosti. Po vyschnutí zdiva byla provedena opatření zamezující pronikání vlhkosti do stavby. Poté byly vytvořeny nové povrchy v těsné blízkosti kaple vyspádované směrem od objektu. Součástí rekonstrukce byla i úprava malého prostoru vedle kapličky, kde je umístěn kamenný památník připomínající její opravu v 80. letech minulého století. Ten byl vydlážděn křemennými valouny, zbytek okolí kapličky žulovými kostkami.

Celé zdivo má nyní světle šedou barvu. Tu dostaly i dřevěné vstupní dveře. Podle dostupných historických dokumentů se jedná o jejich původní barvu. Vzhledem ke špatnému stavu dřeva mohly být při jejich rekonstrukci použity jen jejich ozdobné kazety. Kapličku s jedním barokním oválným oknem nyní zdobí vrcholový křížek na kamenném podstavci nad vchodovým obloukem.

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí

Oprava proběhla na základě stavebního projektu Ateliéru Soukup Opl Švehla s. r. o. z roku 2018, který potvrdil četná poškození. Na základě projektu opravu provádí Občanské a průmyslové stavitelství spol. s. r. o.

Barokní kaple svatého Cyrila a Metoděje byla postavená po roce 1600 a je spolu s ohradní zdí zapsaná do státního seznamu nemovitých kulturních památek. Objekt je hodnotným urbanistickým dokladem předměstské zástavby Plzně z období baroka.

Celý areál včetně sýpky byl v letech 1971 až 1987 postupně opravován a do interiéru kaple byly na krátkou dobu instalovány obrazy Cyrila a Metoděje od malíře Jiřího Kovaříka, jejichž fotokopie by se do kaple po opravě měly nově instalovat.

Správa veřejného statku města Plzně je příspěvkovou organizací města Plzně, která se dle statutu města stará o městské nemovitosti, jejich údržbu a rozvoj. V její kompetenci tedy je správa údržba městských komunikací včetně některých chodníků a stezek, správa veřejného osvětlení a světelného signalizačního značení, správa a údržba lesů, rybníků ale i většiny kašen, fontán, pump a pítek a vybraných parků a lesoparků, jako je např. Borský park, Lochotínský park, Lobezský park, park Potoční a Košutecké jezírko či lesoparky Homolka a Špitálský les.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…