Plzeň: Hospic svatého Lazara má podpůrnou a paliativní ambulanci

19.10.2021 18:35 | Tisková zpráva

Služba pomáhá pacientovi i celé jeho rodině projít náročnou životní situací. Podpůrná a paliativní ambulance, kterou vede primář Martin Pachner, zabraňuje nadbytečnému pobytu v nemocnici a mnohdy nadměrné intenzitě léčby.

Plzeň: Hospic svatého Lazara má podpůrnou a paliativní ambulanci
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Službu podpůrné a paliativní ambulance nabízíme již dva roky pacientům z celých západních Čech. Během této doby jsme se postarali o více než stovku těžce nemocných pacientů a měli zhruba pět set výkonů (návštěvy ambulance, tel. konzultace, výjezdy do rodiny). Lidé si mohou domluvit první konzultaci na telefonním čísle 702 156 551, nejlépe je volat ve všední dny od 11 do 13 hodin nebo napsat na e-mail pachner@hsl.cz,“ uvedla ředitelka Hospice svatého Lazara v Plzni Jiřina Helíšková. Dodala, že v podpůrné a paliativní ambulanci přebírají pacienty s těžkým, především onkologickým onemocněním, o které se chtějí jejich blízcí postarat doma, a snaží se celé rodině pomoci v náročném životním období.

„Na rodinu klademe velký důraz, protože právě na jejích členech leží velká část péče o pacienta. Při první konzultaci v podpůrné a paliativní ambulanci se tedy scházíme nejen s pacientem, ale i s jeho blízkými,“ řekl primář Hospice svatého Lazara Martin Pachner. Podle něj totiž nejde jen o to vyřešit fyzické příznaky nemoci, ale i promluvit se členy rodiny a probrat s nimi, co vše je čeká.

„Pacienty s onkologickým onemocněním trápí kromě bolestí také dušnost, pocit na zvracení, nespavost, zácpa nebo průjmy… Vše s nimi i s rodinou proberu a snažím se upravit medikaci. Například ukončím léky, které pacient špatně polyká nebo už nejsou vzhledem k jeho prognóze důležité, doplním léky na bolest či na vyspání. To je první kapitola, jíž zahajujeme naši společnou cestu v podpůrné a paliativní ambulanci,“ popsal Martin Pachner.

Anketa

Schvalujete, že Babišova vláda odpouští DPH na elektřinu?

76%
11%
hlasovalo: 15412 lidí

„Pak zjišťuji, jak je na tom rodina sociálně, jestli péči zvládá, jak členové rodiny vnímají prognózu, popíši, jak se bude stav pacienta dále vyvíjet. Musím zjistit, co v případě zhoršení stavu rodina a pacient preferují, zda si přejí odvezení pacienta do nemocnice, umístění do lůžkového hospice nebo chtějí, aby péči o něj převzal mobilní hospic. Každá cesta je legitimní, každý chce něco jiného. Podle jejich přání pak sestavíme plán péče a cíle léčby. Proberu s rodinou i to, co dělat, pokud nastanou nějaké nečekané situace,“ vysvětlil.

Primář Martin Pachner má ordinační hodiny v podpůrné a paliativní ambulanci vždy ve čtvrtek. Pacienti i se členy rodiny za ním pravidelně docházejí a řeší aktuální zdravotní stav. V případě potřeby za svými pacienty po zavolání dojíždí, aby jim i rodině pomohl vyřešit nenadálé události.

V týmu podpůrné a paliativní ambulance je také psychoterapeutka, zdravotní sestra, sociální pracovnice a duchovní. Za službu se neplatí, péče je hrazena z rozpočtů pojišťoven a z rozpočtu Hospice svatého Lazara. Více ZDE.

O Hospici svatého Lazara

  • Je neziskovou organizací, funguje od roku 1998, kdy byl otevřen jako třetí lůžkový hospic v České republice. Sídlí ve Sladkovského ulici v rekonstruovaném domě, který mu zapůjčilo město Plzeň.
  • V hospici se čtyři desítky pracovníků starají o pacienty, kteří jsou v závěrečné fázi těžkého nevyléčitelného onemocnění. Je zaměřen na komfort pacientů. Má 28 lůžek ve vybavených, většinou jednolůžkových, pokojích, kde je možnost přistýlky pro blízkého. Rodiny mohou s pacienty trávit co nejvíce času.
  • Pacientům i jejich rodinám je také k dispozici psychoterapeutka a duchovní. Hospic nabízí kromě lůžkové péče také podpůrnou a paliativní ambulanci a půjčovnu kompenzačních pomůcek, díky nimž může rodina zvládnout péči o pacienta v domácích podmínkách.
  • Město Plzeň hospic podporuje v rámci svých dotačních titulů v oblasti sociálních služeb. Ročně jde na jeho činnost cca 2,2 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…