Plzeň: Kontaktní centrum odbavilo tisíce hovorů, dobrovolníci pomáhají seniorům s nákupy

04.04.2020 14:49

Již více než dva týdny funguje v Plzni Kontaktní centrum, na které se mohou obracet lidé v nouzi, kteří potřebují poradit, popovídat si, zařídit nákup či vyzvednout léky. Nákupy poté obstarávají dobrovolníci, které sdružuje Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM.

Plzeň: Kontaktní centrum odbavilo tisíce hovorů, dobrovolníci pomáhají seniorům s nákupy
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Jak funguje Kontaktní centrum a dobrovolníci v TOTEMu zjišťoval ve čtvrtek 2. dubna primátor města Martin Baxa, který zároveň všem v Kontaktním centru a v TOTEMu poděkoval za jejich obětavou práci. Nejprve zavítal do Kontaktního centra, jež sídlí v SIT Port v Cukrovarské ulici, v sídle Správy informačních technologií města Plzně. Zájemci se na Kontaktní centrum dovolají na čísle 378 032 222. Primátor Martin Baxa dokonce osobně jeden telefonát vyřídil, paní z Plzně žádala o roušku pro sebe a pro svoji dceru, která o ní pečuje. Dobrovolník z TOTEMu následující den roušku paní doveze do jejího bydliště.

Ve čtvrtek 2. dubna zaznamenala linka Kontaktního centra nebývalý nápor a především zájem o roušky, protože mnoho starších osob se o možnosti získání roušky od města Plzeň dozvědělo z rozhovoru primátora Martina Baxy pro Český rozhlas Plzeň, který byl vysílán v ranních čtvrtečních hodinách. Nejčastěji osoby volající na linku si chtějí popovídat, upřesnit informace o opatřeních v boji proti koronaviru, vyzvednout léky v lékárně či donést nákup. Za první týden fungování Kontaktní centrum odbavilo přes 500 hovorů, v posledních dnech se zájem o linku výrazně zvyšuje.

Anketa

Podporujete Jana Hamáčka? (Hlasování od 2.4.2020)

37%
63%
hlasovalo: 17969 lidí

Požadavky, které zaznamená Kontaktní centrum, vyřizuje Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, kam se též vydal primátor Martin Baxa s poděkováním a dalšími ušitými rouškami pro seniory, které zajistilo město. „V současnosti máme zasmluvněno, proškoleno a pojištěno 159 dobrovolníků, dalších 130 osob máme v záloze. Do konce března naši dobrovolníci obstarali na 250 pochůzek na základě poptávky přes Kontaktní centrum. Celkem 19 dobrovolníků se již od počátku věnuje konkrétním seniorům, kterým obhospodařují nákupy. Naši dobrovolníci také rozdávají seniorům roušky mezi osmou a desátou hodinou před obchodními centry, kdy je tento čas vyhrazen právě nákupu seniorů. Roušku obdrží ten, kdo má improvizovanou ochranu úst a nosu, takto jsme rozdali více než tisíc roušek. Potřebným jsme rozdali již více než 3600 roušek, máme u nás zapojeno 68 švadlen, z toho opakovaně a pravidelně šije a dodává roušky 50 švadlen. Roušky jsme ale také dodali již do Fakultní nemocnice Plzeň, organizacím Ledovec, PONTON, Point 14, lékařům a sestřičkám v soukromé praxi, lidem bez domova, Vozíčkářům Plzeňska i Domovu sv. Aloise a dalším. Od města jsme obdrželi celkem 11 kilometrů látek na šití roušek,“ vysvětlila ředitelka TOTEMu Vlasta Faiferlíková. Pokud se lidé chtějí zapojit jako dobrovolníci, mohou se do TOTEMu přihlásit přes e-mail ZDE.

„Nestane se, že by se senior na naše Kontaktní centrum nedovolal, máme dostatečné kapacity, abychom veškeré hovory vyřídili a následně všem seniorům a ostatním osobám v nouzi díky dobrovolníkům z TOTEMu v co nejkratším čase doručíme roušku, vyzvedneme léky, nakoupíme,“ ujistil primátor města Martin Baxa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…