Plzeň: Městečko pro bezdomovce se rozbíhá, hotov je i karanténní objekt

21.04.2020 17:17

V Plzni se v pondělí 20. dubna 2020 otevřelo stanové centrum pro bezdomovce, lidem bez přístřeší zajistí přístup k vodě, toaletám i základním potravinám. Město jej během pár týdnů a intenzivního nasazení vybudovalo ve svém areálu bývalých kasáren v blízkosti průmyslové zóny na Borských polích, působit v něm budou neziskové organizace, jež se skupinou osob bez přístřeší pracují, dohled zajistí státní i městská policie.

Plzeň: Městečko pro bezdomovce se rozbíhá, hotov je i karanténní objekt
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

K dispozici je zatím 44 stanů. Ve stejném areálu, avšak odděleně, město také upravilo karanténní objekt pro osoby bez domova, jimž je nařízena karanténa z důvodu podezření na nemoc covid-19 či přímo z důvodu nemoci. Město Plzeň úpravy vyšly na 700 tisíc korun, v ceně jsou i ochranné pomůcky pro osoby bez přístřeší a pracovníky neziskových organizací. V západočeské metropoli žije zhruba 300 bezdomovců.

„Je až neuvěřitelné, co se nám v tak krátkém čase podařilo v našem nevyužívaném areálu připravit. Doplňujeme tím služby pro komunitu lidí bez domova o další místo, kde jim poskytneme základní zázemí, v současné době pandemie koronaviru je toto velmi důležité,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

Z areálu o ploše zhruba devět tisíc metrů čtverečních využilo město k přípravě stanového městečka menší část plochy, pro objekt karantény pak upravilo objekt bývalé roty. „V areálu jsme provedli terénní úpravy, obnovili infrastrukturu, tedy zajistili vodu a elektřinu, obnovili jsme ploty, plotem oddělili karanténní objekt, který jsme připravili a vybavili tak, aby v něm bylo k dispozici 18 pokojů a až 36 lůžek včetně dostupné teplé vody, sprch, toalet, vybudovali jsme také nový samostatný vchod do stanového městečka,“ přiblížil radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký, který projekt kompletně zaštiťuje a zajišťuje spolu s Odborem bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením koncesionářského poplatku pro ČT?

2%
98%
hlasovalo: 28691 lidí

Součástí stanového městečka je i kontejnerová kancelář včetně skladu ochranných pomůcek a zázemí pro personál. Připraveno je v městečku i zázemí pro výdej potravinové pomoci. Ve stanovém centru budou působit zástupci neziskových organizací, jež s komunitou lidí bez domova pracují. „Stanové městečko bude vizuálně rozděleno na dvě části, ta první bude fungovat v režimu přijdu, umyju se, řeknu si o základní potraviny a odejdu. Druhá část je určena pro strávení delšího času, tedy i s možností přenocování ve stanu jeden a více dnů,“ vysvětlil Martin Zrzavecký. Stany získalo město od zástupců outdoorové plzeňské značky Hannah. V centru budou působit Středisko křesťanské pomoci Plzeň, Ponton z. s., zapsaný ústav Point 14, Centrum protidrogové prevence a terapie, o. p. s., a Spolek Ulice Plzeň, tedy subjekty, jež mají s těmito osobami zkušenosti a jsou s nimi v pravidelném kontaktu. Ve spolupráci s Diecézní a Městskou charitou Plzeň bude lidem poskytnuto ošacení.

Co se týká karanténního zařízení, to bude mít nepřetržitý provoz, o umístění člověka bez domova do tohoto objektu rozhodne krajská hygienická stanice.

Informace mezi bezdomovce o otevření centra šíří zástupci terénních organizací i Městská policie Plzeň. Denní stanové centrum pomůže odlehčit domovu sv. Františka v centru Plzně, v němž funguje noclehárna a zázemí pro bezdomovce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…