Plzeň: Seminář řešil budoucnost metropolitní oblasti v období 2021+

23.05.2019 18:45

V prostorách Moving Station se 22. května 2019 uskutečnil seminář ITI s názvem Rozvoj plzeňské metropolitní oblasti 2021+. Jeho cílem bylo informovat místní aktéry regionálního rozvoje o chystaném programovém období 2021–2027 a budoucím směřování nástroje ITI (Integrovaných územních investic) v území. Seminář zahájil primátor města Plzně Martina Baxa, jenž převzal nad akcí záštitu. Zúčastnil se také náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Plzeň: Seminář řešil budoucnost metropolitní oblasti v období 2021+
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Dosavadní přínos ITI pro plzeňskou metropolitní oblast představila manažerka ITI plzeňské metropolitní oblasti Markéta Kubičková a připomněla cíl ITI, který spočívá v realizaci na sebe navazujících projektů v aglomeraci. Na ní navázala svým vstupem koordinátorka ITI plzeňské metropolitní oblasti Jiřina Koppová, která hovořila o probíhajícím monitorování potřeb území a principech nastavení územní spolupráce.

Hlavní slovo k tématu měl ředitel Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně (ÚKEP) Erich Beneš. Právě od něj zazněly nejzásadnější informace ohledně budoucího směřování území a možnostech jeho rozvoje.

Připomněl, že priority České republiky pro nové období 2021+ vycházejí z potřeb na národní i regionální úrovni a jsou v souladu s návrhem pěti cílů Evropské komise. Velký důraz je přitom kladen na nízkouhlíkovou ekonomiku a odpovědnost k životnímu prostředí a dále na rozvoj založený na výzkumu, inovacích a uplatnění nových technologií. Mezi další priority poté patří vzdělaná a sociálně soudržná společnost, dostupnost a mobilita a v neposlední řadě udržitelný rozvoj území. Pro Českou republiku bude na realizaci těchto cílů k dispozici 20 miliard EUR, z čehož minimálně 6 procent bude vyčleněno pro ITI, což představuje 631,2 milionů EUR.

Erich Beneš hovořil také o proaktivním přístupu statutárních měst České republiky při vyjednávání budoucí podoby integrovaných nástrojů a odkazoval na nedávné jednání primátorů všech sedmadvaceti statutárních měst České republiky v Pardubicích, které vyvrcholilo podpisem takzvaného Stanoviska. V tomto dokumentu jsou definovány základní požadavky pro nové programové období 2021+. Mezi ty nejzásadnější patří rozšíření ITI ze sedmi oblastí na třináct, vyčlenění 75 až 100 miliard korun pro realizaci nástroje ITI a prolomení nedůvěřivého postoje vůči ITI u některých ministerstev.

Více informací ohledně setkání primátorů v Pardubicích včetně Stanoviska naleznete ZDE.

Novinkou je také návrh, aby územní strategie mohly obsahovat i seznam konkrétních projektů, které by měly být vzhledem k potřebám území podpořeny. Vzhledem k tomu, že aktualizace Strategie plzeňské metropolitní oblasti je naplánovaná na letošní rok s přesahem do roku 2020, je zapotřebí včasná znalost potřeb území a vydefinování klíčových projektů pro nadcházející programové období 2021+. „Vzhledem ke zkušenostem s přípravou a realizací projektů, kdy příprava a realizace investičních projektů obvykle trvá čtyři a více let, je nutné zahájit přípravu projektů již v roce 2019,“ dodal Erich Beneš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…