Plzeň: Svatba u Broučků zůstane v Muzeu loutek deset let

06.07.2021 14:07

Od konce května mají občané i návštěvníci Plzně možno prohlédnout si nevídané prostorové znázornění příběhu Broučků od Jana Karafiáta s 57 původními loutkami Jiřího Trnky Svatba u Broučků. K vidění je v Muzeu loutek na náměstí Republiky 23.

Plzeň: Svatba u Broučků zůstane v Muzeu loutek deset let
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Loutkové dioráma Svatba u Broučků bylo vytvořeno mladým, tehdy 27letým, Jiřím Trnkou na zakázku Československého výstavního výboru pro Světovou výstavu v New Yorku v roce 1939. Dioráma mělo být umístěno v československém pavilonu mezi uměleckými a průmyslovými expozicemi jako exponát, který by zaujal americké děti. Trnka obdržel závazné zadání na konci února 1939, tedy na poslední chvíli před expedicí výstavy do zámoří, a proto, stejně jako mnoho jiných děl, dioráma po anexi Československa nacistickým Německem neodcestovalo a zůstalo v Praze. V prostoru širokém 2,4 metru, hlubokém 1 metr a vysokém 1,2 metru se nachází 57 loutek, které představují broučky, slunéčka neboli verunky, luční kobylky a šneky přímo při svatebním obřadu Verunky. Kromě svatebního páru s družičkami a oddávajícím se na scéně nachází pěvecký sbor broučků se sbormistrem, kapela, kočár tažený lučními kobylkami a rodina Broučků s mnoha dětmi. Dioráma bylo zaskleno a bohatě barevně osvětleno,“ vysvětlila Markéta Formanová, vedoucí Muzea loutek.

Dioráma bylo společně s dalšími nevyužitými exponáty pro Světovou výstavu uloženo do dočasného depozitáře v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze a 3. prosince 1939 bylo ve stejném muzeu poprvé představeno veřejnosti na autorské výstavě Jiřího Trnky Malíř naděluje dětem. Výstava hraček, loutek a knižních ilustrací se těšila i v těžkých časech velkému zájmu veřejnosti a již v sobotu 21. prosince byl obdarován knihami pětitisící návštěvník. Po výstavě byla Svatba u Broučků odkoupena od výstavního výboru nakladatelstvím Melantrich, které jej v roce 1943 darovalo Českobratrské církvi evangelické.

Od roku 1944 bylo dioráma umístěno v Muzeu Husova domu v Jungmannově ulici v Praze 2. V roce 1947 byla scéna z Broučků vystavena v prodejně nakladatelství Melantrich na Václavském náměstí. Českobratrská církev evangelická později zapůjčila dioráma do Jimramova, rodiště autora Broučků Jana Karafiáta, a posléze v roce 2020 do Muzea loutek v Plzni, pobočky Západočeského muzea v Plzni. V dílnách muzea byl exponát restaurován a nyní bude po dobu deseti let vystaven ve městě, kde se jeho autor Jiří Trnka narodil a kde propadl kouzlu loutek.

Expozici doplňují loutky z raného období tvorby Jiřího Trnky a z období Dřevěného divadla. Pro děti je připraven samoobslužný doprovodný výtvarný program Špion u Broučků.

Výstava a doprovodný program mohly vzniknout díky spolupráci s Českobratrskou církví evangelickou a rodinou Jiřího Trnky a díky finanční podpoře statutárního města Plzně, Ministerstva kultury ČR a Fondu kultury ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…