Plzeň: Světelná interaktivní expozice promění návštěvníky v Lovce znaků

16.10.2022 15:59 | Tisková zpráva

Plzeňské DEPO2015 připravilo pro rodiny s dětmi novou interaktivní expozici s názvem Lovci znaků. Ta malé i velké návštěvníky zavede na dobrodružnou výpravu do světa písma, znaků, šifer a komunikace. Lovci znaků mají za úkol si na 450 m2 poradit se 14 interaktivními exponáty.

Plzeň: Světelná interaktivní expozice promění návštěvníky v Lovce znaků
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Musí se domluvit s robotem Blablátorem, porazit světelnou šibenici, napsat text v klínovém písmu, doslova vydupat písmena na klávesnici obřího psacího stroje nebo vyčistit videomappingové město od reklam. Při svojí cestě musí navíc rozluštit zašifrovanou zprávu, která je dovede k cíli expozice i zasloužené odměně. Zábavy si přitom užijí do sytosti a přijdou na to, že písmo je nejen kus naší historie, ale také velké dobrodružství.

„Základem výstavy je světelné umění propojené zajímavou scénografií i výtvarnými instalacemi do jedinečného návštěvnického zážitku. Dva naše předchozí výstavní počiny, a to expozice Digitální hřiště a Tajuplný les, se staly divácky velmi úspěšnými. Jen Tajuplným lesem prošlo za půl roku na 27 tisíc nadšených návštěvníků,“ popsal pozadí tvorby expozice programový ředitel DEPO2015 Jan Štěpán.

„Téma, které jsme pro výstavu zvolili, má oslavovat jeden z nejvýznamnějších vynálezů lidstva, který ale bývá často opomíjen: písmo. Je až neuvěřitelné, z kolika úhlů pohledu se na něj dá nahlížet. Od historie přes komunikaci, až po umělecké ztvárnění liter či využití písma ve veřejném prostoru. Vytvořili jsme mnohovrstevnatou expozici plnou zážitků a objevování a doufáme, že návštěvníci díky ní zjistí, že písmo je nejen naprosto nezbytnou součástí našich životů, ale především je s ním velká zábava,“ doplnil Jan Štěpán.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Úvodní část expozice popisující historii písma, jeho vznik a vývoj převzalo DEPO2015 ze slovenského Mezinárodního domu umění pro děti BIBIANA, kde měli toto téma zajímavě zpracované. Další exponáty založené především na světelném designu jsou autorskými počiny expozičního týmu DEPO2015 v kooperaci s umělci INITI, Vítem Truncem, Janem Jáchimem, Multilabem Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU či plzeňským výtvarníkem Pavlem Liškou. Ten stojí také za celkovou scénografií expozice.

Všechny zastávky v expozici propojuje linka pátrání po tajné zprávě zašifrované do nečitelných znaků na knižní záložce, kterou zvládne rozluštit jen ten nejlepší lovec. Úspěšní luštitelé pak budou za svou snahu odměněni.

Jako doprovodný program jsou připraveny víkendové tematické workshopy. Na nich si mohou návštěvníci vyrobit vlastní pero, sešít poznámkový bloček nebo si vytvořit náramek z iniciál. Workshopy proběhnou poblíž výstavy v kreativní pojízdné zóně každý víkend a ve státní svátky od 10 do 17 hodin. Není potřeba se na ně jakkoli registrovat, účastník zaplatí 50 korun jako příspěvek na materiál.

Expozice je vhodná pro děti alespoň se základní znalostí písmen, je bezbariérová a přístupná i pro rodiny s kočárky a vozíčkáře. Výstava je otevřena ve všední dny od 14 do 18 hodin, o víkendech, státních svátcích a školních prázdninách už od 10 hodin. Vstup do výstavy je organizován po hodinových intervalech ve skupině 30 osob. Návštěvníci si mohou předem zakoupit vstupenky na daný den i hodinu. Je tak zajištěn prostor a komfort, aby si výstavu skutečně užili.

Výstava Lovci znaků startuje 19. října 2022 a potrvá do 28. února 2023.

Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

11:33 Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

Šestnáct milionů korun má město připraveno v rozpočtu na zateplení panelového domu v ulici Karolíny …