Plzeň: Vedení města uctilo památku deportovaných plzeňských Židů

23.01.2022 15:59 | Tisková zpráva

V pátečních dopoledních hodinách (21. ledna) uctili primátor města Plzně Pavel Šindelář společně se svými náměstky Eliškou Bartákovou, Davidem Šloufem a Michalem Vozobule památku plzeňských Židů, kteří byli v lednu 1942 deportováni do koncentračního tábora v Terezíně.

Plzeň: Vedení města uctilo památku deportovaných plzeňských Židů
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Pověsili květinový věnec na budovu sokolovny ve Štruncových sadech pod pamětní desku, která připomíná, že tam byli několik dní před nástupem do transportu internováni Židé z Plzně a okolí. Podobných shromažďovacích míst bylo v České republice celkem patnáct. Z Plzně byly do ghetta v Terezíně vypraveny tři transporty.

„V lednu roku 1942 bylo ve třech velkých skupinách deportováno z nákladového nádraží v Plzni do ghetta v Terezíně 2604 mužů, žen a dětí. Konce války se dožilo jen 204 z nich. Město Plzeň k 80. výročí transportů připravilo výstavu Čas nezapomnění, která tyto smutné historické momenty připomíná. Výstava je umístěna nejen v mázhauzu radnice na náměstí Republiky do 28. ledna, ale i ve veřejném prostoru – před radnicí a ve Smetanových a Štruncových sadech až do 3. února,“ připomněl primátor Pavel Šindelář.

Pietní shromáždění k lednovým transportům je připraveno na neděli 23. ledna od 13 hodin ve Staré synagoze. Tím také začne výstavní projekt NAVZDORY. Radovan Kodera nafotil potomky těch, kteří přežili holocaust. Snímky vznikaly v místech, která jsou s jednotlivými rodinami spojena, a budou vystavovány ve dvojicích: společná rodinná fotografie potomků pořízená klasickým způsobem velkoformátovým fotoaparátem v jejich přirozeném prostředí a fotografie pořízená ze stejného místa bez lidí. Výstava potrvá do konce dubna.

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí

Plzeň byla po Praze a Brnu třetím českým městem, odkud byli Židé deportováni do ghetta. Nejprve byli shromážděni v sokolovně v dnešních Štruncových sadech. Stovky mužů žen a dětí se tísnily uvnitř sokolovny a spaly na slamnících na zemi. Byli tam nejen Židé z Plzně, ale také například z Manětínska, Rokycanska či Kralovicka a dalších lokalit. V určené dny museli lidé ze sokolovny odejít seřazeni ve čtyřstupech, odváděly je odtud ozbrojené strážní oddíly.

Tři vlakové soupravy s označením R, S a T vyjely z plzeňského nákladového nádraží 18., 22. a 26. ledna 1942. Každý z deportovaných měl na krku cedulku s označením transportu a svým pořadovým číslem. Stejně označena byla i jejich zavazadla. Nejstarším člověkem, zařazeným do deportačních transportů z Plzně, byla devadesátiletá Marie Ebenová z Litohlav, která zemřela čtyři dny po příjezdu do Terezína, nejmladším osmiměsíční Eva Fischerová z Plzně, která se svou matkou válku přežila.

Oběti židovských transportů připomíná v Plzni pamětní deska umístěná na sokolovně ve Štruncových sadech a památník Zahrada vzpomínek v sousedství Staré synagogy. Město Plzeň si oběti židovských transportů připomíná také prostřednictvím kamenů zmizelých, německy Stolpersteine. Ty jsou osazovány do chodníků před domy, kde Židé před svou deportací žili. V Plzni jich už je na osm desítek.

Další připomínku osudů plzeňských Židů zprostředkuje aplikace IWALK, což je celosvětový vzdělávací projekt, jehož cílem je spojit návštěvu autentické lokality s úryvky svědectví. V Plzni se lze vypravit na dvě trasy s názvem Po stopách plzeňských Židů a Židovská Plzeň v době šoa.

Městská organizace Plzeň – TURISMUS pak připravila na 28. ledna komentované prohlídky s názvem Židovská Plzeň. Sraz je u infocentra na náměstí Republiky. Vstupenky lze zakoupit osobně v infocentrech nebo na webu Plzeňská vstupenka (ZDE). Součástí ceny je vstup do Staré synagogy i Loosova interiéru na Klatovské 12.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace koupaliště Polanka začala

22:09 Třebíč: Revitalizace koupaliště Polanka začala

Zástupce zhotovitelské společnosti METROSTAV DIZ a místostarosta Třebíče Miloš Hrůza podepsali smlou…