Plzeň: Výzkumné centrum RICE představilo projekt řešící elektrotechnické technologie v dopravě

26.11.2019 12:15

Regionální inovační centrum elektrotechniky (RICE) při Fakultě elektrotechnické (FEL) Západočeské univerzity v Plzni představilo v pátek 22. listopadu na konferenci svůj projekt Elektrotechnické technologie s vysokým podílem vestavěné inteligence v dopravě.

Plzeň: Výzkumné centrum RICE představilo projekt řešící elektrotechnické technologie v dopravě
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Projekt byl zahájen 1. ledna 2019 a potrvá do konce roku 2022. Je spolufinancován z fondů Evropské unie, fakulta na něj získala 95 milionů korun z  Operačního programu Výzkum, vývoj, vzdělávání, jenž je jedním ze specifických cílů nástroje Integrované územní investice (ITI). Konference se zúčastnil také primátor města Plzně Martin Baxa.

„Jsem si vědom, a dlouhodobě toto prosazuji, že bez úspěšných projektů v oblasti vědy, výzkumu a inovací spojených se Západočeskou univerzitou nemůže být naše město dlouhodobě úspěšné. Vedení města se zaměřuje nejen na evropské projekty, ale obecně i na další impulsy, které vedou k rozvoji Plzně,“ uvedl primátor na úvod konference. Doplnil, že věří, že projekt bude úspěšný a přispěje k řešení elektrifikace dopravy.

Děkan FEL Zdeněk Peroutka, jenž je hlavním řešitelem projektu, přiblížil, na čem výzkumníci RICE pracují, jaké výsledky lze očekávat, jaká bude jejich aplikace a jak se do něj mohou zapojit průmysloví partneři.

„Tématem projektu je elektrifikace dopravy. Ta bývá často spojena s termínem elektromobilita, avšak chybně chápána pouze ve vztahu k elektrickým automobilům. Naše pojetí elektromobility je daleko širší – zahrnuje dopravu silniční, kolejovou i leteckou,“ řekl děkan. Podle něj jde o celospolečenský problém, k jehož řešení má tento projekt přispět. Doplnil, že v projektu jsou vymezeny tři výzkumné úkoly – nové technologie elektrické výzbroje vozidel, infrastruktura pro dopravní techniku a pokročilé nástroje plánování městské hromadné dopravy.

Nástroj ITI umožňuje ve vymezeném území plzeňské metropolitní oblasti plánovat, koordinovat a realizovat vybrané projekty, které jsou financovány z vybraných specifických cílů pěti operačních programu ESIF – Integrovaný regionální operační program (IROP) a operační programy Doprava (OPD), Životní prostředí (OPŽP), Zaměstnanost (OPZ), Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK) a Výzkum, vývoj a vzdělávání (OPVVV).

Plzeňská metropolitní oblast je tvořena 117 obcemi, zahrnuje kromě města Plzně také Blovice, Kralovice, Rokycany, Nýřany, Stod a Přeštice. Žije zde 309 tisíc obyvatel, tedy více než 50 procent obyvatel Plzeňského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…