Plzeň se dala na městské včelaření, na střeše radnice má dva úly

20.09.2019 12:49

Město Plzeň instalovalo na střechu své radnice na náměstí Republiky dva včelí úly, reaguje tak na fakt, že je populace včel v posledních letech čím dál více ohrožována. Pokud se projekt osvědčí, není vyloučeno, že město úly s včelami rozšíří i na jiné budovy svého magistrátu.

Plzeň se dala na městské včelaření, na střeše radnice má dva úly
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Nejenom na venkově se dají chovat včely. Městské včelaření je v posledních letech oblíbeným prvkem,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa.

Městské prostředí je pro včely překvapivě vhodným, poněvadž skýtá rozmanitost kvetoucích stromů a keřů v parcích, která se v historické části Plzně nachází v sadovém okruhu centra. Vedle opylení vegetace včely produkují mnoho pro lidské zdraví prospěšných produktů, a to med, propolis či včelí kašičku. Přesto je populace včel v posledních letech ohrožena pesticidy, onemocněními včel a jinými riziky.

„Myšlenku instalovat dva včelí úly na střechu plzeňské radnice na náměstí Republiky jsme měli již delší dobu. Nicméně podmínkou tohoto kroku byla instalace vzduchotechniky v jednacím sále zastupitelstva a související možnost omezení větrání okny. Nápad „včelařit na radnici“ si vzal za svůj náš bývalý magistrátní kolega, včelař. Ten zajistil umístění včelstev a aktuálně se o včely rovněž stará,“ vysvětlil Petr Triner, ředitel Úřadu správních agend Magistrátu města Plzně. 

„Pokud budou pro včely vhodné podmínky, především v podobě počasí, může se radnice těšit na svůj první stočený med již v příštím roce. Výsledné produkty budou sloužit k prezentačním účelům radnice,“ doplnil primátor Martin Baxa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…