Plzeň uctila památku Židů, kteří byli před 81 lety deportováni do Terezína

25.01.2023 14:51 | Tisková zpráva

Mezi 18. a 26. lednem 1942 muselo odjet do ghetta v Terezíně 2604 obyvatel Plzně a okolí, převážně Židů. Shromážděni byli v sokolovně ve Štruncových sadech v Plzni, odjeli ve třech transportech označených písmeny R, S a T. Svobody se jich dožilo jen 204. Jejich památku si Plzeň každoročně připomíná.

Plzeň uctila památku Židů, kteří byli před 81 lety deportováni do Terezína
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Pietní akt se konal v neděli 22. ledna 2023. Nejprve byly na sokolovnu ve Štruncových sadech zavěšeny květiny, poté se konal pietní akt s názvem Plameny v zahradě ve Staré synagoze.

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42148 lidí

„Je nezbytné si znovu a znovu tuto nejstrašnější událost v dějinách lidstva, známou pod označením holocaust či šoa, připomínat. Holocaust byl již mnohokrát popsán, bylo napsáno mnoho knih, publikací, vědeckých studií, natočeny filmy, přesto však slova nestačí, aby dokázala popsat tu hrůzu a děs, kterou museli prožívat muži, ženy, staří lidé a děti, jež byli donuceni k transportům. K transportům, ze kterých v drtivé většině již nebylo návratu. Jak popsat fakt, že během nacistické nadvlády nad Evropou bylo systematicky celkem zplynováno, zastřeleno, umučeno kolem šesti milionů Židů? Tento počet se vzpírá pochopení a vymyká se naší představivosti. Jak popsat pocity lidí, kteří byli nejdříve postupně zbaveni veškerých práv a pak násilně nahnáni, v plzeňském případě, na shromaždiště u sokolovny, kde čekali jen s tím nejnutnějším na transport? Vůbec netušili, kam pojedou, mnozí se utěšovali i pod vlivem lživé německé propagandy, že budou přinejhorším umístěni v pracovních táborech, jen málokdo tenkrát myslel na to úplně nejhorší, totiž, že jedou na jistou smrt,“ uvedl mimo jiné ve svém proslovu ve Staré synagoze primátor města Plzně Roman Zarzycký.

„Nedopusťme, aby se něco takového někdy opakovalo. Nezapomínejme, prosím, na všechny tyto oběti, na naše zavražděné spoluobčany. Čest jejich památce,“ řekl na závěr Roman Zarzycký.

Vzpomínkové akce, kterou pořádala Židovská obec Plzeň, jejímž předsedou je Jiří Löwy, se zúčastnili také ministr kultury Martin Baxa, ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš, za Velvyslanectví státu Izrael v České republice zástupkyně vedoucí diplomatické mise Roni Abramson, biskup plzeňský Tomáš Holub, starosta třetího plzeňského obvodu David Procházka a další zástupci městských obvodů, místopředseda Federace židovských obcí v České republice Jiří Daníček. V Zahradě vzpomínek pak bohoslužbu vedl vrchní zemský rabín Karol Sidon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…