Plzeň uctila památku odvlečených Židů

19.01.2018 18:15

ápadočeská metropole uctila památku plzeňských Židů, kteří byli v lednu 1942 odvezeni do koncentračního tábora v Terezíně. Tragickou událost, od níž letos uplynulo 76 let, připomíná pamětní deska na budově sokolovny ve Štruncových sadech. Zástupci města k ní umístili ve čtvrtek 18. ledna květinový věnec.

Plzeň uctila památku odvlečených Židů
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Právě v budově sokolovny byli několik dnů před nástupem do transportu internováni Židé z Plzně a okolí. V určené dny odjezdu 18., 22. a 26. ledna je odsud odváděly strážné oddíly německé okupační armády, spolu s plzeňskými Židy odjelo dalších 540 lidí z okolí.

Plzeňské transporty byly mezi ostatními z měst na území protektorátu jedny z prvních. Z více než dvou tisíc lidí deportovaných v roce 1942 do Terezína se jich konce války dožilo jen něco málo přes dvě stě, do svého rodného místa se jich vrátila přibližně polovina.

V neděli 21. ledna se židé a křesťané setkají ve Velké synagoze od 14:00, aby si transporty smrti připomněli. Za město se slavnostního setkání zúčastní první náměstek primátora Martin Baxa a náměstek primátora Petr Náhlík. Promluví na něm místopředseda Federace židovských obcí Jiří Daníček a plzeňský biskup Tomáš Holub. Na shromáždění má dorazit rovněž vrchní zemský rabín Efraim Karol Sidon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

7:37 Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

Mechanismy Technických služeb (TS) města Vsetína již uklízí cesty a chodníky po skončené zimě. V úte…