Plzeňská partnerství slaví výročí

22.09.2020 16:53

Město Plzeň se už třicet let přátelí s japonským Takasaki a deset let se slovenskou Žilinou. Během září až listopadu se konají oslavy třicetiletého výročí partnerství s městem Takasaki. Naplánovány jsou výstavy a workshopy.

Plzeňská partnerství slaví výročí
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Partnerství s Takasaki

„Japonské město Takasaki a Plzeň vlastně spojilo pivo. Pivovar společnosti Kirin Beer v Takasaki měl s pivovarem v Plzni už před rokem 1990 dlouholeté technicko-hospodařské styky. Na těchto základech bylo dohodnuto partnerství obou měst, smlouva byla podepsána 1. srpna 1990,“ ohlédl se do historie přátelství Plzně a Takasaki primátor města Martin Baxa. Dodal, že třicetiletá spolupráce probíhá na poli ekologie či sociální oblasti a zejména pak v oblasti kultury. Častá jsou vystoupení souboru Divadla ALFA a loutkové semináře v Takasaki, úspěšné bylo turné Divadla J. K. Tyla nebo vystoupeni Velkého dechového orchestru plzeňské konzervatoře. V Plzni se konaly výstavy japonských umělců, Dny japonské kultury, vystupoval zde jedinečný soubor japonských bubeníků Yorimasa Daiko. Zároveň probíhají pravidelné stáže zaměstnanců z partnerského města Takasaki na jednotlivých odborech Magistrátu města Plzně a naopak. Významným symbolem česko-japonských vztahů se stalo vybudovaní japonské zahrady Showa-en v areálu Zoologické a botanické zahrady města Plzně v roce 2004, jejím duchovním otcem je předseda Japonské zahradní asociace Eishin Harada.

Kancelář primátora Magistrátu města Plzně ve spolupráci s odborem kultury připravila na podzim řadu akcí k oslavám 30. výročí partnerství s Takasaki. První z nich začala vernisáží výstavy ve čtvrtek 17. září v Galerii Jiřího Trnky, kde bude do 11. října k vidění výstava kaligrafií nedávno zesnulého prezidenta kaligrafické společnosti prefektury Gunma Yusaie Kobayashiho. V mázhauzu plzeňské radnice ve stejný den pak byla vernisáží zahájena informativní výstava s názvem Plzeň Takasaki 30 let spolu. Na slavnostní zahájení výstav přijel velvyslanec Japonska v České republice Kaoru Shimazaki.

„Těší mě, že se můžeme dotknout japonské kultury prostřednictvím výstavy kaligrafie a připomenout si průběh třicetiletého partnerství, který nám nabízí výstava fotografií v mázhauzu plzeňské radnice. Přeji všem návštěvníkům, aby je obě výstavy vnesly do Japonska a obohatily je jeho exotickou krásou a přívětivou energií,“ uvedla ve čtvrtek vpodvečer při zahájení výstav náměstkyně primátora města Plzně Eliška Bartáková. Japonský velvyslanec Kaoru Shimazaki během slavnostního večera zmínil, že Takasaki a Plzeň byly prvními městy z tehdejšího Československa a Japonska, která mezi sebou uzavřela partnerství. „Byly průkopníky, pak je následovala další města,“ podotkl mimo jiné Kaoru Shimazaki.

V rámci výročního programu jsou v mázhauzu radnice naplánovány také tři workshopy: 23. září v 16:30 hodin Petra Vitásková ukáže velkoformátové kaligrafie, 1. října ve stejném čase se zájemci mohou naučit oblékat kimono s Robinem Shoenem Heřmanem a 8. října opět od 16:30 hodin je na programu ukázka přípravy japonského obřadního čaje matcha. Koncert k japonskému partnerství připravuje na 19. listopad do Měšťanské besedy Plzeňská filharmonie pod vedením japonského dirigenta Chuheie Iwasakiho. Zazní hudba Antonína Dvořáka a Gustava Holsta. Jako sólistka vystoupí japonská houslistka Mayumi Kanagawa.

Partnerství se Žilinou

Smlouva o partnerství byla mezi Plzní a Žilinou podepsaná 20. září 2010. Mezi mnoha uskutečněnými akcemi je možné zmínit například pravidelnou účast plzeňských hudebních skupin či divadelních souborů na tradiční akci Den evropské kultury v Žilině. Řada žilinských hudebních skupin či představitelů tradičních slovenských řemesel se naopak zúčastnila programu každoročního Historického víkendu, festivalu Česko-slovenské dni v Plzni či tradičních plzeňských říjnových oslav vzniku Československé republiky nebo Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF Plzeň. Úspěšná je i spolupráce plzeňských a žilinských základních škol. Letošní 10. výročí partnerství měla obě města oslavit 7. října v areálu DEPO2015 společným koncertem slovenské zpěvačky, operní a muzikálové pěvkyně a také žilinské rodačky Sisy Sklovské a muzikálového souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni. Město Plzeň však muselo kvůli trvající koronavirové krizi koncert zrušit.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…