Potvrzeno auditem, Znojmo je město přátelské k rodině

28.02.2023 10:11 | Tisková zpráva

Znojmo získalo základní certifikát auditu familyfriendlycommunity. Ten je završením počáteční fáze auditu, která analyzovala pro-rodinná opatření ve městě.

Potvrzeno auditem, Znojmo je město přátelské k rodině
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Audit familyfriendly community (v překladu obec přátelská k rodině) je jedním z nástrojů, díky kterému mohou do rozvoje města aktivně promlouvat jeho občané. Znojmo se do projektu zapojilo v září 2021, aktuální stav pro-rodinného klimatu se pak vyhodnocoval po celý rok 2022. Zapojeni byli zástupci města, občané různých věkových kategorií včetně dětí a seniorů, odborníci i představitelé neziskového sektoru.

„Pod záštitou Rodinné a seniorské politiky města Znojma byla sestavena pracovní skupina, která prostřednictvím dvou workshopů vyhodnotila na bázi veřejné diskuze aktuální stav v našem městě. Dále zhodnotila i anketu, která proběhla v Týdnu pro rodinu 2022, a eseje od žáků 1. a 2. stupně základní školy. Následně navrhla cíle a opatření, která se budou realizovat v budoucích letech,“ popsal průběh auditu vedoucí sociálního odboru městského úřadu Stanislav Maar.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31659 lidí

Konkrétní opatření směřující ke zlepšení života rodin, na které se město zaměří v následujícím období, byla schválena zastupiteli města a zapracována do tzv. Dohody o cílech. Tu podepsala starostka města Znojma. Celý proces pak vyhodnotilo auditorní kuratorium Jihomoravského kraje, které rozhodlo o udělení certifikátu.

„Mezi nejčastěji zmiňovanými problémy, se kterými se lidé ve Znojmě potýkají, je nedostatek pediatrů, praktických lékařů a psychologů. Proto jsme navýšili finanční podporu pro nově vznikající ordinace. V letošním roce jsou na ně v rozpočtu vyčleněny celkem 3 miliony korun,“ přiblížil jedno z opatření místostarosta Znojma Jan Blaha.

Dalšími tipem od občanů bylo vybudování alespoň jednoho nového prostoru pro využití pro děti nad 12 let. V tomto ohledu město chystá instalaci nových prvků do skateparku na Sokolské ulici. Mládeži bude v tomto roce sloužit i nová lezecká stěna v Leskách, která byla otevřena loni na podzim.

Zjednodušit život seniorům, osobám se zdravotním postižením a jejich příbuzným by měly nové prostory pro poskytování odlehčovací služby. „Odlehčovací služba má za cíl poskytnout čas na odpočinek a regeneraci sil osobě, která zajišťuje péči o svého blízkého. Nová odlehčovací lůžka jsou plánována v domě zvláštního určení na Vančurově ulici,“ doplnil místostarosta.

Další opatření vzešlá z auditu a odsouhlasená zastupiteli jako priorita, na kterou se město bude soustředit, pak souvisí s rozšiřováním počtu parkovacích míst a dalším rozvojem cyklostezek ve městě. Audit familyfriendlycommunity je realizován Jihomoravským krajem, který převzal licenci z Rakouska v roce 2015. Tam byl zaveden již v roce 2002.

Více informací o průběhu auditu, o jednotlivých krocích, opatřeních i cílech naleznou zájemci na webových stránkách města Znojma pod odborem sociálním (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…