Prachatice: Kaple sv. Filipa Neri směřuje ke kompletní obnově interiéru

15.12.2021 10:13 | Tisková zpráva

Po loňské opravě vnitřních povrchů kaple sv. Filipa Neri (nazývané též kaplí sv. Patriarchy, resp. zkráceně kaplí Patriarchy) pokračovaly udržovací práce v ní také letos.

Prachatice: Kaple sv. Filipa Neri směřuje ke kompletní obnově interiéru
Foto: cs.wikipedia.org
Popisek: Prachatice, ilustrační foto

V rámci nich byla provedena obnova nátěrů oken a dveří, očištěny a impregnovány byly kamenné prvky, představované stupni pod vítězným obloukem a kamenným pilířkem sloužícím v minulosti jako pokladnička. 

Na něm došlo také k odrezení a nátěru dochovaného kování. Opraveno bylo vnitřní dřevěné schodiště na kůr, jehož některé stupně byly shnilé a nosné sloupky stupňů a dřevěné obložení obvodu schodiště nebylo kompletní. Na podlaze kůru došlo k náhradě degradovaných částí fošen. Podstřeší zpřístupnil nový žebřík a opravená dřevěná podesta pod ním. Popsané dřevěné prvky byly ošetřeny olejovým nátěrem. Vstup do prostoru schodiště z lodi kaple doplnila kovaná mříž s povrchovou úpravou černou kovářskou barvou. Přeskládáno a upevněno bylo venkovní kamenné schodiště.

Letošní etapa prací vyšla na 192 tisíc Kč, přitom 46 tisíc korun kryla dotace Jihočeského kraje z dotačního programu Kulturní dědictví, opatření č. 2 Drobná sakrální architektura.

Město letos nezahálelo ani ve vztahu k interiérovému vybavení kaple. Po loňském restaurování oltáře pro kapli, získaného v roce 2019 darem od Pravoslavné církevní obce v Českých Budějovicích z kaple Všech Svatých země české (původně kaple sv. Vojtěcha římskokatolické církve) v Českých Budějovicích, došlo letos na opravu dvou dřevěných lavic, získaných spolu s oltářem. Práce vyšly na 28 tisíc Kč.

Na příští rok plánujeme rekonstrukci bohaté malířské výzdoby interiéru kaple, která se nedochovala, přitom původně zahrnovala imitací kvádrování a iluzivní plastické prvky, na stropě presbytáře také figurálním motiv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…