Prachatice: Ohlédnutí za výstavou betlémů

03.01.2015 10:10

V závěru loňského roku jsme na odboru kultury, školství a cestovního ruchu zorganizovali výstavu betlémů z exponátů zapůjčených obyvateli města Prachatice a jeho okolí.

Prachatice: Ohlédnutí za výstavou betlémů
Foto: cs.wikipedia.org
Popisek: Prachatice, ilustrační foto

Na začátku všeho byl nápad, poté následovala výzva do médií, kterou byli osloveni občané s prosbou o zapůjčení betlémů. Termín byl vybrán tak, aby výstava byla přístupná v týdnu a mohly ji navštívit děti ze škol a školek, její vyvrcholení bylo zvoleno na 3. adventní neděli, kdy v našem městě probíhají již tradiční adventní trhy spojené s akcí „Příjezd paní Zimy“. Zároveň bylo v našem zájmu vrátit všechny betlémy co nejdříve jejich majitelům, aby mohly zdobit jejich domovy v adventním čase co nejdéle.

Výstava byla otevřena ve sklepích Staré radnice v týdnu od 8. do 14. prosince. Setkala se s nečekaně velkým zájmem, za což jsme velice rádi. Během tohoto týdne si vystavené betlémy přišla prohlédnout více než tisícovka návštěvníků. Největší návštěvnost byla, jak se předpokládalo, o adventní neděli, kdy výstavu navštívilo přibližně 600 lidí.

Betlémů z různých materiálů se sešlo rovných 40. Jednalo se o betlémy z papíru, ze dřeva, z keramiky, z vizovického a obřadního pečiva i z ovčího rouna.
Výstava byla doplněna ještě dvěma malými výstavami a to výstavou plastik prachatického řezbáře Jana Houšky a výstavou výtvarných prací se zimní a vánoční tematikou klientů STROOMU Dub.

Po celou otevírací dobu byla zajištěna stálá služba, takže občané nemuseli mít o své exponáty strach. Výstava byla volně přístupná, což velice ocenili všichni návštěvníci, zejména pak školy a školky.

Chtěli bychom touto cestou poděkovat všem občanům, kteří v nás měli důvěru a své skvosty nám půjčili. S poděkováním nesmíme zapomenout ani na manžele Hrůzovi a členky prachatické organizace Svazu důchodců, kteří po celý týden obětavě zajišťovali již zmíněnou stálou službu a návštěvníkům se věnovali. 

Pro veliký a nečekaný zájem budeme velmi rádi v této činnosti pokračovat i v příštích letech a výstava betlémů se může stát novou tradiční akcí prachatického adventu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: prachatice.cz

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…