Prachatice: Ošetření památných stromů v městě a okolí

25.10.2022 6:32 | Tisková zpráva

Město Prachatice uspělo i v letošním roce se svou žádostí o finanční prostředky z Programu péče o krajinu 2022 – Podprogramu pro zlepšení dochovaného přírodního a krajinného prostředí a získalo dotaci ve výši 111 594 Kč na odborné ošetření památných a jinak významných stromů.

Prachatice: Ošetření památných stromů v městě a okolí
Foto: old.onlinemodule.eu
Popisek: Prachatice

Podmínkou pro přidělení peněz Programu péče o krajinu je finanční spoluúčast žadatele, město Prachatice tak přispěje ze svého rozpočtu částkou cca 30 000 korun. K ošetření byly vybrány dvě mohutné lípy srdčité na návsi ve Frantolech, dva jasany ztepilé na návsi ve Skříněřově, lípa srdčitá v Družstevní ulici ve Strunkovicích nad Blanicí a dvě lípy srdčité v Prachaticích „U křížku“ na výjezdu z města směrem na Oseky.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18760 lidí

Jedna z lip ve Frantolech je částečně napadena dřevokaznou houbou, proto bylo nutné z bezpečnostních důvodů přistoupit k výrazné redukci stromu a jeho zajištění dynamickými vazbami. Provedená tahová zkouška prokázala dostatečnou odolnost stromu vůči vývratu i zlomení kmene a příznivou další perspektivu stromu na stanovišti. Veškeré zásahy jsou prováděny s cílem odvrátit nutnost pokácení tohoto hodnotného stromu. U druhé lípy ve Frantolech, u jasanů ve Skříněřově a u lípy ve Strunkovicích nad Blanicí byl proveden zdravotní řez a výměna či instalace nových bezpečnostních vazeb.

Během vyřizování žádosti o přidělení dotace došlo k výraznému náklonu jedné z lip v Osecké ulici nad přilehlou komunikaci. Následně bylo zjištěno napadení báze kmene dřevokaznou houbou a mravenci a výskyt hniloby. Na základě posudku odborného arboristy bylo konstatováno reálné riziko pádu stromu a ohrožení zdraví a bezpečnosti provozu a pohybu osob po přilehlé komunikaci. Muselo tak bohužel být přistoupeno k pokácení stromu.

Ošetřena tak byla zbývající lípa, a to provedením zdravotního řezu. Strom bude nadále sledován, neboť i zde hrozí riziko rozšíření dřevokazné houby. Odborné ošetření památných stromů provedli během září a října certifikovaní arboristé s cílem zajištění provozní bezpečnosti v okolí stromů a prodloužení vitality stromů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…