Prachatice: Pozice městského architekta je pro město důležitá

02.03.2019 13:49

I když se někomu může zdát, že v Prachaticích není nutný, tak opak je pravdou.

Prachatice: Pozice městského architekta je pro město důležitá
Foto: old.onlinemodule.eu
Popisek: Prachatice

V prosinci 2018 si prachatičtí zastupitelé odhlasovali zřízení pozice městského architekta. I když se někomu může zdát, že v Prachaticích není nutný, tak opak je pravdou. Své opodstatnění má městský architekt zajisté při vytváření strategického plánu a územního plánu. Vyjadřuje se k investičním záměrům města, hodnotí nově vznikající projekty, připravuje návrhy a studie budoucích projektů. Svým způsobem koordinuje spolupráci mezi státní správou a samosprávou. V neposlední řadě komunikuje jako konzultant mezi občany a městem.

Vedení města Prachatice již učinilo několik základních kroků pro vytvoření pozice městského architekta. Při návštěvě České komory architektů 21.2.2019 v Praze, jsme si dohodli jasný postup. Pod metodickým dohledem ČKA budeme připravovat zadání pro výběrové řízení na městského architekta, byl nám rovněž přidělen konzultant a zároveň člen výběrové komise, která bude rozhodovat, jaký kandidát bude pro Prachatice nejvhodnější.

V současné době sbíráme zkušenosti. Zúčastnili jsme se workshopu ve Vimperku, zaměřeného na tématiku městský architekt. Navštívili jsme město Český Krumlov, kde nám pan místostarosta popsal, co vše vedení města absolvovalo, aby mohli zřídit pozici architekta. Pozvali jsme do Prachatic místostarostu a architekta z Českého Krumlova, aby nás informovali (zastupitele a zaměstnance MěÚ), jak před 2 lety v Českém Krumlově vznikl post architekta a jaké mají po dvou letech s architektem zkušenosti.

Chystáme se navštívit ještě minimálně dvě města, která jsou srovnatelná počtem obyvatel s Prachaticemi, abychom mohli získané informace o působení této pozice přetransformovat do zpracování zadání pro výběrové řízení.

Těší nás vstřícnost České komory architektů a součinnost „Spolku prostor“ města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…