Prachatice: Volovice mají opravený křížek

12.09.2020 21:10

V blízkosti návesního rybníčku ve Volovicích nechalo město Prachatice prostřednictvím restaurátora MgA. Vojtěcha Macha – Žižky opravit litinový křížek s kamenným podstavcem.

Prachatice: Volovice mají opravený křížek
Foto: cs.wikipedia.org
Popisek: Prachatice, ilustrační foto

Jedná se již o druhý křížek za poslední dva roky, kdy v loňském roce obdobný křížek opravoval prachatický kameník pan František Kölbl.

Opět se jednalo litinový kříž s nápisovou tabulkou a vypodobením ukřižovaného Ježíše Krista. Zlomený kříž byl vyjmut ze soklové architektury, odborně svařen a opatřen táhlem. Kovové části byly opískovány, pozinkovány a některé části následně pozlaceny. Samotný kamenný podstavec byl převezen do ateliéru a jeho jednotlivé části byly slepeny kamenickým lepidlem na epoxidové bázi. Zároveň došlo k jeho očištění od mechů, lišejníků, barev a dalších nečistot. Na závěr bylo celé dílo barevně sjednoceno, nápisy na kříži a soklové části barevně zvýrazněny a proti degradaci způsobené vlhkostí byl aplikován hydrofobizační nátěr.

Samotná realizace vyšla na 30 tisíc korun, přičemž byla podpořena neinvestiční dotací Jihočeského kraje ve výši 15 tisíc korun z dotačního programu Kulturní dědictví, v tomto případě zaměřeného na drobnou sakrální architekturu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…